وام، قسط، نویت، تعویض ، خمس

تعویض نوبت وام

[="Arial Black"][="Blue"]به نام خدا
سلام
در اداره ما یک صندوقی هست که من هم عضو آن هستم و هر ماه از حقوقمان مبلغی کسر می کند و در عوض هر چند وقت یکبار به اعضایی که مایل باشند ، وام می دهد.
اقساط این وام به طور خودکار از حقوق ماهیانه فرد کسر می شود (یعنی واحد امور مالی اداره ، تا زمان تسویه شدن وام ، هر ماه حقوق کمتری را به فرد می دهد)
یک نفر وقتی وام گرفت ، و اقساط آن را پرداخت کرد ، آنگاه پس از مدتی ، مجددا نوبت وام او می شود و می تواند دوباره وام بگیرد.

نوبت وام من فرا رسیده است اما چون امسال به آن نیازی نداشتم ، تقاضای وام ندادم. یکی از همکارانم که عضو صندوق اداره است ، اکنون نیاز به وام دارد و به من گفته است که به نام خودم وام را دریافت کنم و آن را به او بدهم ، او هر ماه مبلغی به اندازه قسط وام (که از حقوق ماهیانه من کسر می شود ) به حساب من واریز می کند.

تسویه این وام ، سه سال طول می کشد. من سال آینده به این وام نیاز دارم. اما چون اگر امسال تقاضای وام بدهم ، تا سه سال آینده نمی توانم مجددا تقاضای وام کنم ، و از طرف دیگر ، همان همکارم سال آینده نوبت مجدد وام او فرا می رسد ، لذا ایشان گفته است که سال آینده او تقاضای وام خواهد داد و وام خود را به من می دهد.

پس ظاهراً قضیه به این صورت خواهد بود که امسال بنده تقاضای وام میدهم و چکی به من می دهند تا برم وام را از حساب مشخصی در بانک دریافت کنم. اما بنده چک را پشت نویسی کرده و به همکارم میدهم تا ایشان خودش وام را دریافت کند. (یعنی وام اصلا به حساب من واریز نمی شود گرچه چک آن به نام من صادر می شود). اقساط وام از حقوق ماهیانه من کسر می شود و همکارم هر ماه به اندازه مبلغ قسط ماهیانه ، به حساب من واریز می کند.

گرچه تسویه وام سه سال طول می کشد اما چون از سال دوم ، همکارم وام خود را که به همین شکل دریافت می کند به من میدهد ، و من هم باید قسطهای وام را که ماهانه از حقوق او کسر می شود به حساب او واریز کنم ، لذا از سال دوم به بعد ، قسط وام من با قسط وام او خنثی می شود و به این صورت خواهد شد که اگر قسط هر دو وام مساوی باشد ، هیچکدام از ما به حساب دیگری مبلغی را واریز نمی کنیم. اگر هم قسطها نامساوی باشند ، آنگاه یکی از ما ، ما به التفاوت قسط را باید به حساب دیگری واریز کند.

سئوال بنده این است:
- در سال اول (که هنوز همکارم وام خود را دریافت نکرده که به من بدهد) وامی که من "به شکل بالا چک آن را به نام خودم دریافت کرده ام ولی چک را به همکارم داده ام" و قسط آن از حقوق ماهانه ام کسر می شود و همکارم همان مبلغ را به حساب دیگر من (حساب دوم من که غیر از آن حسابی است که قسط از آن کسر می شود) واریز می کند ، حکم خمسی این کار چیست؟ آیا مشمول خمس می شود؟
- در سال دوم که یا قسطها با هم خنثی می شوند و یا فقط یک نفر مابه التفاوت را به حساب دیگری واریز میکند حکم خمسی اش چیست؟

مرجع تقلید: مقام معظم رهبری (حفظه الله)[/][/]