فقرزدایی

فقر زدایی وظیفه حکومت یا مردم؟

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام علیکم

وضعیت بد معیشت بعضی از مردم به قدری ناراحتم میکنه که مدام فکرم مشغول میشود که چه کسی مقصر است و چگونه میشود فقر زدایی کرد..
یک لحظه خودتان را جای افراد زیر بگذارید:
-پدری که 6 ماه است حقوق نگرفته و میدادند سرتاپای یخچال خالی است،پشت در کلید را با تردید داخل قفل میکند..اندکی مکث میکند..به خودش قدرت میدهد و در را باز میکند...
صدا ی در همسر و بچه هایش را به پشت در میکشاند،اولین نگاه ها به دستش می افتد...و همچنان خالی....متنفر است از این سوال..هنوز حقوق نگرفتی؟..اما چاره ای نیست..باید جواب دهد...نه...بعد هم مطابق عادت دستشویی میرود و آبی به صورتش میزند ...دلش میخواهد همانجا بماند..اما چاره ای نیست،بیرون می آید..صدایش میزنند،بابا بیا شام....طاقت سفره ی پر از خالی را ندارد ،لذا سیر است....
-مادری فرزندش را شیر میدهد...وقتی تلاش ناموفق نوزادش را برای آمدن شیر میبیند،اشکی آرام از گوشه ی چشمانش سرازیر میشود..
-پسر بچه ای فردا قرار است اردو برود..همه ی بچه های کلاس ثبت نام کردند..فقط او مانده..
-دندانش مدت ها ست درد میکند...درد دندان بی قرارش کرده..دلش میخواهد برود دندانش را درست کند،اما دختر طاقت ندارد خرد شدن پدرش از کلمه ی ندارم را بشنود...
فقر تلخ است،هر چقدر قناعت شیرین است،فقر تلخ است...بعضی چیزها تقوا نمیشناسد...مثل درد دندان و بی پولی..مثل شکم خالی..مثل بدهکاری ..
مقصر کیست؟حکومت و نظام؟یا مردم؟بررسی میکنیم،اساتید و دوستان هم نظراتشان را بیان کنند.
-حکومت:
آنچه بنده از مطالعه بعضی از منابع متوجه شدم این است که حکومت بیشتر نقش بستر سازی دارد،یعنی:
وظیفه ی حکومت است که از کم فروشی و احتکار جلوگیری کند..
وظیفه ی حکومت است که کالای بازار را تامین کند و قیمت کالای بازار را کنترل کند..
وظیفه ی حکومت است که از اختلاس و زد و بند در جامعه صیانت کند و مانع از فساد و دزدی مال مردم بشود
وظیفه ی حکومت است که حقوق افراد جامعه را سر وقت بدهد و مانع از ظلم صاحبان کار به کارگران و نیرو ها شود..
ممکن است با خواندن مطالب بالا یکباره توپ را به زمین حکومت بیندازیم و بگوییم ،حکومت در هیچ کدام از موارد موفق نبوده،لذا ریشه ی فقر را باید در حکومت جستجو کرد..این تحلیلی است که در کف جامعه وجود دارد..
اما بعد از خواندن مطالب بالا بهتر است بررسی کنیم ببینیم حکومت را چه کسانی انتخاب میکنند...در جامعه ی ما اگر بخواهد موارد و ضعف های بالا جبران و رفع شود باید سه قوه ی اصلی کشور یعنی دولت و مجلس و قوه ی قضاییه دست به دست هم داده و مشکلات را مرتفع نمایند..
حال سوال پیش می آید که این قوا را چه کسی انتخاب میکند...با یک حساب سر انگشتی میشود فهمید که انتخاب غلط ماست که باعث بروز مشکلات در سطح جامعه میشود..وقتی مبنای رای دادن عده ای در مجلس میشود قومیت گرایی و تیپ و قیافه و یک خانم بخاطر نوع حجاب و آرایشش صدها هزار رای می اورد..یا وقتی ملاک رای دادن عده ای میشود چند سانت عقب تر رفتن روسری هایشان..یا عده ای وعده های پرداخت حقوق به موقع ...چه توقعی است از این که حکومت کارش را درست انجام دهد...واقعا این سوال را از خودمان بپرسیم،موقع رای دادن به یک کاندید چند درصد از ما به فکر فقرا هستیم...همین ها که فریاد میزنند بر سر حکومت،اکثرشان یا رای نمیدهند ،یا با ملاک آزادی آزادی رای میدهند..
قصد نداشتم وارد این فاز شوم ،اما ناچارا باید توضیحاتی را عرض میکردم..
صرفنظر از توضیحاتی که در مورد حکومت مطرح شد،بیایید اصلا فکر کنیم حکومتی وجود ندارد....یا اصلا حکومت طاغوت است..حکومت ظلم و جور است....در این شرایط وظیفه مردم برای فقر زدایی چیست؟
-مردم:
حق این است که تکالیفی که مردم در برخورد با فقرا دارند و نقشی که میتوانند در فقر زدایی داشته باشند به مراتب پر رنگ تر از حکومت هاست....برای نمونه به تعدادی از ان دستورات اشاره میکنم ..
-صدقه
-انفاق
-زکات
-ایثار
-مراقبت حال همسایه ی گرسنه
-قرض الحسنه
اگر موارد بالا را هر فردی در حد توان خودش به نحو احسن انجام دهد و از ضرب المثل های بی محتوایی مثل چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است استفاده نکند،مطمینا فقر از جامعه خواهد رفت...
در ادامه اگر عمری بود توضیحاتی نسبت به دستورات فردی اسلام منهای حکومت مطرح خواهم کرد..
دوستان و اساتید بزرگوار لطفا با محوریت این سوال :نقش مردم در فقر زدایی تا چه میزانی است؟