سنجش ایمان

شناخت صفات پايدار در خواستگاری (سنجش آن با سؤال از ازدواج موقت و تعدد زوجات؟)

[="Tahoma"]سلام
امروزه ادعای دینداری زیاد شده و در مشاوره ها زیاد دیده شده که شخصی با شخص دیگری ازدواج می کند و ظاهر مذهبی دارد،نماز می خواند،حجاب کامل دارد و حتی ممکن است از پوشیه استفاده کند و حج می رود و نماز شبش ترک نمی شود و ... اما بعد از ازدواج متوجه می شوند که این آن شخصی نبوده که نشان می داده و نقص ایمانی دارد در حالی که ادعایی هم که دارد خلاف واقع است.
آقای حامی قبلا گفته اند که ما باید دنبال صفات پایدار در طرفی که می خواهیم با او ازدواج کنیم باشیم نه به ظاهر نماز و روزه و حجاب و پوشیه و ... اکتفا کنیم و این صفات را صفت پایدار او بدانیم.

حامی;666707 نوشت:

بايد دنبال كشف صفات پايدار باشيم نه رفتارها و گفتارهاي ظاهري كه ممكن است با تعارف و مجامله و ظاهرسازي و غلو و مبالغه همراه باشد.

كشف صفات پايدار
به اين دو حديث دقت كنيد. امام صادق عليه السلام چگونه به ما معيار مي دهند:
امام صادق(ع) در بیان معیار انتخاب افراد می فرماید: «لَا تَغْتَرُّوا بِصَلَاتِهِمْ وَ لَا بِصِیَامِهِمْ فَإِنَّ الرَّجُلَ رُبَّمَا لَهِجَ بِالصَّلَاةِ وَ الصَّوْمِ حَتَّی لَوْ تَرَکَهُ اسْتَوْحَشَ وَ لَکِنِ اخْتَبِرُوهُمْ عِنْدَ صِدْقِ الْحَدِیثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَة؛[1] به نماز و روزه افراد فریفته نشوید؛ چه بسا که شخصی به نماز و روزه عادت کرده و ترک آن برایش وحشت آور و آزار دهنده است؛ بلکه آنها را در مقام راستگویی و امانتداری آزمایش کنید.»
امام صادق(ع) در گفتاری چنین هشدار می دهد: «لا تَنْظُرُوا اِلی کَثْرَةِ صَلاتِهِمْ وَ صَوْمِهِمْ وَ کَثْرَةِ الْحَجِّ وَ الْمَعْرُوفِ وَ ضَطْنَتِهِمْ بِاللَّیْلِ اُنْظُرُوا اِلی صِدْقِ الحَدیثِ وَ أداءِ الاَمَانَةِ؛ نگاه نکنید به بسیاری نماز و روزه و حج و کارهای نیک و دعا و زمزمه های شبانه افراد! نگاه کنید به راستگویی و امانتداری مردم.» [2]
از نظر امام صادق(ع) امانتداری، 3 مرحله دارد و کسی را نمی توان امین به حساب آورد؛ مگر اینکه در این 3 مرحله، امانتداری خود را اثبات کند: در حفظ اموال، حفظ اسرار و رازهای پنهانی و پاسداری از ناموس مردم. اگر فردی 2 مورد را رعایت کند؛ اما در یکی دیگر از عهده برنیاید، امین نخواهد بود.
آن حضرت در این باره فرمود: «لَا یَکُونُ الْأَمِینُ أَمِیناً حَتَّی یُؤْتَمَنَ عَلَی ثَلَاثَةٍ فَیُؤَدِّیَهَا عَلَی الْأَمْوَالِ وَ الْأَسْرَارِ وَ الْفُرُوجِ وَ إِنْ حَفِظَ اثْنَیْنِ وَ ضَیَّعَ وَاحِدَةً فَلَیْسَ بِأَمِین؛[3] شخص را نمی توان امین به حساب آورد مگر آن که در سه چیز امانتداری خود را انجام دهد: بر اموال، اسرار و ناموس [مردم]. و اگر دوتای اینها را حافظ باشد و یکی را ضایع کند، امین نیست.»

سؤال: چرا به نماز و روزه و حج نمي تواند ملاك دقيقي باشد؟
پاسخ: بايد خوب دقت شود نماز و روزه و حج گزاردن ملاك ايمان و گزينش ما نيست. اين اعمال عبادي فردي اگر چه بسيار مهم هستند ولي ملاك دقيقي براي شناخت افراد نيستند چون ممكن است به شكل عادت باشند و پشت آن شناخت عميق نباشد.
ولي در راستگو و امانت داري(حفظ اسرار،رعايت اموال و حقوق مادي ديگران،حفظ ناموس مردم) انسان با اجتماع در ارتباط مي شود و اين روابط گاهي انسان را به چالش مي كشند و از اين جهت محك خوبي براي كشف عميق ايمان افراد است. به عنوان نمونه كسي كه براي رسيدن به منافع يا دفع ضرر، راحت دروغ مي گويد ايمانش قوي و عمقي نيست.

از این مطالبی که گفتیم نتیجه می گیریم که چه بسا فرد در محیطی بزرگ شده که نماز اول وقت و شب خواندن را خوب می دانستند حجاب را خوب می دانستند و یا اصلا نه خوب هم نمی دانستند اما حجاب چون مطابق علایقش بوده آن را انتخاب کرده و یا اصلا به آن عادت کرده و یا هر چیز دیگری که عمق ایمان در او وجود ندارد.
اما سوال من از کارشناس از اینجا شروع می شود که به نظر من اگر می خواهیم تشخیص دهیم که آیا ایمان این شخص ایمان ظاهری است یا نه ملاک نمی تواند چیزی از دین که مطابق عرف عموم جامعه متدین بود باشد چون اینکار مثل شنا کردن در مسیر رودخانه است که راحت است.
اگر بخواهیم واقعا ایمان او را بسنجیم که آیا دینی که دارد واقعا به ان معتقد است یا خیر باید از مسائلی که در دین آمده اما عرف عموم جامعه حتی برخی از متدینین هم آن را نمی پذیرند و برای انسان هم انجامش سخت باشد ملاک باشد مثلا برای مرد مثل جهاد که سخت است اما عرف عموم جامعه شهادت یک ارزش محسوب می شود و شرط کامل بحث را ندارد.
یعنی ملاک سنجش ایمان حقیقی از غیر حقیقی این است که چیزی در دین باشد اما عرف جامعه حتی برخی متدینین هم آن را نپذیرند و خلاف هوای نفس انسان هم باشد از آن مسائل برای سنجس ایمان سوال کرد و من کمی که فکر کردم ازدواج موقت و تعدد زوجات به ذهنم رسید!
چون هم طبق روایات زیادی که آمده در برخی از زنان حسادت زنانه وجود دارد و ازدواج مجدد شوهر مخالف این هوای نفس خانم است و هم اینکه عرف جامعه آن را نمی پذیرد و می تواند ملاک خوبی برای سنجش ایمان واقعی خانم باشد و اتفاقا در روایات هم این ملاک برای ایمان زن یعنی سوال از ازدواج مجدد شوهر آمده

كافى 5/ 505: عدّة من أصحابنا عن أحمد ابن أبي عبد اللّه عن أبيه عن محمّد بن سنان عن خالد القلانسى قال ذكر رجل لأبى عبداللّه عليه السلام امرأته فأحسن عليها الثناء فقال له أبو عبد اللّه عليه السلام أغرتها، قال لا قال فأغرها، فأغارها فثبتت فقال لأبى عبداللّه عليه السلام انّى قد أغرتها فثبتت فقال هي كما تقول.


مردى از همسرش نزد امام صادق عليه السلام ياد كرد و بسيار ایمان و اخلاق او را ستود. امام صادق عليه السلام به او فرمود: «آيا كارى كرده‏ اى كه او را به غيرت وادارى؟(مثلا تعدد زوجات داشته باشی و یا متعه و یا رابطه با کنیر که زن غیرتی شود!) مرد گفت: نه. حضرت فرمود: پس او را به غيرت وادار آن مرد چنين كرد ولى زن همچنان ثابت ماند.(و مخالفتی نکرد) پس از آن مرد به امام صادق عليه السلام گفت: او را به غيرت كشاندم ولى او همچنان استوار ماند حضرت فرمود: اين زن همان گونه كه مى ‏گويى (قابل ستايش) هست.»

حالا نظر شما چیست کارشناس محترم؟
آیا سوال خوبی است که در خواستگاری مطرح شود؟

پاسخ های احتمالی کاربران و زنی که از او خواستگاری شده:
1-برو این سوال را در خواستگاری بپرس اگر کسی جواب مثبت داد من اسمم را عوض می کنم!!!!!
جواب من: این که اعتراف ضمنی است که زن مومنه پیدا نمی شود در حالی که اکثر همین خانم هایی که ادعای مذهبی بودن دارن می گن شوهر مذهبی هم کفو ما پیدا نمیشه!!
ثانیا چنین نیست و بسیاری از خانمهای مومنه هیچ مشکلی با ازدواج شرعی شوهرشان ندارند.

2-پاسخ زن ممکن است کلی گویی باشد که من با هیچ یک از احکام خدا مخالف نیستم!
در اینصورت هم می پرسیم یعنی چه مخالف نیستید یعنی اگر شوهر شما طبق احکام خدا برود ازدواج مجدد انجام دهد مخالف هستید یا خیر؟ اصلا تعدد زوجات را حکم خدا می دانید یا خیر؟ آیا برای شوهر خود می پسندید یا خیر؟

3-من فمنیست (یا لائیک و بی دین و مقلد آقای فلانی که تعدد زوجات را حرام می داند و ...) هستم و اصلا حکم را قبول ندارم
پاسخ:خوب شد قبل از ازدواج مشخص شد شما فمنیست (یا لائیک و بی دین و مقلد فلانی و ....) هستید که گیر شما نیفتادیم:Nishkhand:

4-من حکم خدا را قبول دارم و با آن مخالفتی ندارم اما اگر شوهرم ازدواج کند ممکن است ناراحت شوم اما تسلیم حکم خدا خواهم بود هر چند که مخالف حس زنانه من باشد!
پاسخ:بارک الله به شما زن مومنه :Nishkhand:

5-تعدد زوجات هزار و یک شرط دارد و باید عدالت رعایت شود و عدالت هم کار کسی نیست و ... و توجیهات دیگری که می آورند
پاسخ: فرض کنید شوهر شما شرایط را داشت اگر هم نداشت متعه می کند چون عدالت در مورد زن متعه ای واجب نیست ثانیا تو گیر به اون نده ما کاری به او نداریم می خواهیم ببینیم شما قبول دارید یا نه
پاسخ زن:من خونه بابام رو به ازدواج با این مردای شهوت پرست ترجیح می دم!:khaneh:
پاسخ:شهوت پرست کسی است که شهوت و غیرت زنانه را بر حکم خدا ترجیح می دهد و السلام علی من اتبع الهدی
و ...
[/]