آثار تسبیحات فاطمه زهرا سلام الله علیها

تب‌های اولیه

16 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
آثار تسبیحات فاطمه زهرا سلام الله علیها

تاثیرات تسبيحات حضرت زهرا(عليهاالسلام)


اگرچه خداوند درمان بسياري از بيماري ها را در طبيعت قرار داده, اما ياد او مي تواند دارويی مجزا و موثر به حساب آيد.همچنين دعا و ذکر به عنوان داروی مکمل نيز می تواند درمان طبيعی را سرعت بخشد. تجربه نشان داده که مداومت بر تسبيح حضرت فاطمه(عليهاالسلام) در بهبود بيماريها نيز بسيار کارساز است.
ياد خداوند, گذشته از آنکه نياز معنوی انسان را سيراب مي کند و آبادی سرای آخرت را در پی دارد, تاثيرات فراوانی هم در همين زندگی مادی ما می گذارد. بسياری از مشکلات دنيوی ما با اتکا به ياد پروردگار و بهره گيری از ذکر خداوند حل شدنی است.

تاثير شگرفي که ياد خدا در مملکت دل مي گذارد, جسم را نيز بي بهره نمي نهد و مشکلات و سختي ها را نيز سامان مي بخشد.
اما در ميان اذکاري که ما را به ياد خدا مي اندازند, برخي کاربردي تر و تاثيرگذارتراند و برخي از آنها نسبت به ديگر اذکار از کارايي بيشتري برخوردارند. يکي از اين از اذکار پر خير و برکت, ذکري است که پيامبر خدا به حضرت فاطمه عليهاالسلام آموخت و از آن پس به نام او ثبت گرديد. پيامبر خدا(صلّي الله عليه و آله) در مورد تاثيرات فراوان اين ذکر مي فرمايد:

تسبيحات فاطمه تعقيباتي است که گوينده آن از فايده آن بي نصيب نمي ماند (و بسيار پر فايده است).(1)
اين تسبيح تشکيل شده است از 34 مرتبه الله اکبر, 33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحان الله که تاثيرات فراواني براي آن گفته شده است. اکنون به برخي از آنها که در بازتابي از سخنان اهل بيت است, اشاره مي کنيم:

حلاّل مشکلات
پيامبر خدا وقتي شنيد که فاطمه(عليهاالسلام) مشکلات فراواني دارد و کار سخت منزلش سبب آزار او گشته, اين تسبيح آسماني را به او ياد داد تا شبها پيش از خواب در بستر خود بخواند. به قول امام صادق(عليه السلام) اگر چيزى بالاتر از آن وجود داشت، رسول خدا همان را به دخترش فاطمه ياد مى داد.(2) بنابراين بهترين ذکري که مي تواند حلال مشکلات باشد و آرامش را بر زندگي انسان حاکم کند, همين ذکر 100 قسمتي و کوتاه است.

خوشبختي
خوشبختي مفهومي است گسترده که هم اشاره به بخت آسماني انسان دارد و هم مي تواند اشاره به خوشبختي دنيوي او داشته باشد. امام صادق(عليه ‌السلام) به يکي از ياران خود فرمود:

«ما (اهل بيت) كودكانمان را همانگونه به خواندن تسبيح فاطمه(عليهاالسّلام) سفارش مي کنيم که به نماز فرمان مي دهيم. پس تو نيز بر آن مواظبت کن. زيرا هر كس به خواندن اين تسبيح, مداومت كند بدبخت نخواهد بود.»(3)

امام صادق عليه السلام مي فرمايد: هر كس(بلافاصله) پس از هر نماز واجب، پيش از آنكه آسوده بنشيند, تسبيح فاطمه(عليهاالسلام) را بگويد، خداوند بهشت را براى او واجب مى گرداند.

فشار شديد مسايل مالي, بدهکاري, مصيبت هاي پي در پي و سختي هايي که انسان را اسير خود مي کند, نمونه اي از بدبختي دنيايي است که ياد خدا به روش تسبيحات حضرت زهرا(عليهاالسلام) مي تواند مشکل گشاي آن باشد.

درمان بيماري ها
اگرچه خداوند درمان بسياري از بيماري ها را در طبيعت قرار داده, اما ياد او مي تواند دارويي مجزا و موثر به حساب آيد. همچنين دعا و ذکر به عنوان داروي مکمل نيز مي تواند درمان طبيعي را سرعت بخشد. تجربه نشان داده که مداومت بر تسبيح حضرت فاطمه(عليهاالسلام) در بهبود بيماريها نيز بسيار کارساز است. مردى خدمت امام صادق(عليه السّلام) رسيد و با او سخن گفت. اما هيچ يک از سخنان امام را نشنيد و گفت: گوشم سنگين است. امام به او فرمود: چرا تسبيح حضرت فاطمه را نمى‏خوانى؟ گفت: تسبيح فاطمه چيست؟ امام نيز به او ياد داد. او مي گويد: من به اين ذكر ادامه دادم تا گوشم باز شد.(4)

ايمني از شرور
امام صادق(عليه السلام) نقل مي کند که دو برادر به خدمت پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله) شرفياب شدند و به ايشان گفتند: مى خواهيم براى تجارت به شام برويم. به ما بياموز که براي حفظ خود چه بخوانيم. پيامبر به آنان فرمود: هر گاه در بستر قرار گرفتيد، ابتدا تسبيح فاطمه و سپس آية الكرسى را بخوانيد كه حتما تا بامداد از هر چيز در امان خواهيد ماند.

آنها در مسير چنين کردند و غارتگران نتوانستند به آنها آسيبي برسانند. اين قضيه به گونه اي رخ داد که دزدان نيز از درماندگي خود شگفت زده شدند و جريان را از آنها پرس و جو کردند.(5)

طرد شيطان و رضايت پروردگار
شيطان از ابتداي آفرينش انسان, کينه او را در دل خود پرورانده و هر روز با آن زندگي مي کند. او هميشه و در همه حال در کمين انسان نشسته و منتظر يک لحظه غفلت است تا به او حمله ور شود و از او امتياز بگيرد. اما گاهي هم با ديوار مستحکمي رو به رو مي شود که ديگر توان نفوذ به آن را ندارد. برخي از اعمال ما و برخي از اذکار ويژه سدّ دفاعي خوبي در برابر شيطان است. امام باقر(عليه السلام) مي فرمايد:



تسبيح فاطمه شيطان را طرد مي کند و خداوند را راضى مى نمايد.(6)

امام باقر(عليه السلام) مي فرمايد: هر کس تسبيح حضرت فاطمه(عليهاالسلام) را بگويد و سپس از خدا طلب آمرزش کند و استغفار نمايد, آمرزيده خواهد شد.

سلام من يك تفسيري در مورد تسبيحات حضرت زهرا سلام الله عليها شنيدم كه براي خودم جالب بوده اينكه
وقتي ميگيم الله اكبر يعني خدايا هر چي من در نماز گفتم تو بزرگتر از آنهاهستي و بعد كه ميگيم الحمدالله و سبحان الله يعني اينكه چي كار كنم من تا اين حد بيشتر نميدونم و نميتونم بگم ،باز هم ستايش مخصوص توست و و تو پاك و منزهي

با سلام و کسب اجازه از عرفان عزیز
چند روایت زیبا بود که گفتم برای معرفت بیشتر به این ذکر خدمتتان عرض کنم.
تسبيحات حضرت زهرا -سلام الله عليها- در روايات مورد تاكيد بسياري است و در فضيلت آن احاديث فراواني وارد شده است که به چند مورد اشاره می کنم:
1. از حضرت صادق - عليه السلام - نقل شده كه فرمود: ما هم چنانكه كودكان خود را به نماز سفارش و امر مي كنيم آنانرابه تسبيح فاطمه -ع- نيز امر مي كنيم پس اين تسبيح را ترك نكنيد كه هر كه بر آن مداومت نمايد شقي و بدبخت نمي گردد. (حاشيه مفاتيح الجنان فضيلت تسبيح حضرت زهرا - سلام الله عليها)
2. در روايات معتبر وارد شده كه مراد از ذكر كثير (ياد زياد) كه در آيه شريفه : (واذكر و الله ذكرا كثيرا ) تسبيح حضرت فاطمه(ع) است و هر كس بعد از نماز بر آن مداومت نمايد خدا را بسيار ياد كرده است. (حاشيه مفاتيح الجنان فضيلت تسبيح حضرت زهرا - سلام الله عليها)
3. از حضرت باقر (عليه السام) روايت است كه: هر كس تسبيح حضرت فاطمه - را بگويد و بعد از آن استغفار نمايد خدا او را بيآمرزد و آن از نظر زبان صد ولي در ميزان عمل هزار عدد به شمار مي آيد و شيطان را دور وخداوند را خشنود مي سازد. (حاشيه مفاتيح الجنان فضيلت تسبيح حضرت زهرا - سلام الله عليها)
4. حضرت صادق (عليه السلام) مي فرمايد: در نزد من تسبيح حضرت فاطمه(ع) بعد از هر نماز بهتر از هزار ركعت نماز است. (حاشيه مفاتيح الجنان فضيلت تسبيح حضرت زهرا - سلام الله عليها)
5. حضرت باقر (عليه السلام) در حديثي مي فرمايد: خداوند با هيچ تسبيح و تمجيدي بهتر ازتسبيح حضرت فاطمه (سلام الله عليها) عبادت نشده و اگر چيزي از آن بالاتر داشت هر چند ظاهر الفاظ اذكار و دعاهايي كه وارد شده داراي آثار فراواني است و حتي اگركسي معناي آن را نداند و يا به معناي آن توجهي نداشته باشد چون اين كلمات و الفاظ نور است و از زبان پاك امامان معصوم (عليهم السلام) صادرشده بدون شك داراي تاثير و بركت مادي و معنوي است ولي اثر كامل آن هنگامي است كه در محتوا و مفهوم آن انديشه شود و زمينه تحقق و عمل به آن فراهم گردد.
مثلا در همين تسبيح حضرت فاطمه زهرا (سلام الله عليها) اگر انسان به محتواي اين تسبيح و الفاظ و كلمات آن توجه داشته باشد تاثيري عميق در جان و روح او دارد و نشاط و قدرت و آرامش خاصي در خود احساس مي كند.
اگر به معناي (الله اكبر)توجه كند و خداوند را بزرگتر از توصيف و بيان بداند و اين باور در عمق دل او رسوخ كند ديگر در زندگي دچارخوف و دلهره اظطراب نخواهد بود چون خداوند را به قدرت و علم و رحمت و صفات بي نهايت شناخته و تكيه اش برچنين خداوندي است.
اگر در محتواي (الحمدلله) دقت نمايد در مي يابد كه هر چه دارد و هر زيبايي و كمال و فضيلتي كه در خود و ديگران و در عالم مي بيند از اوست و هيچ موجودي ازخود چُيزي و كمالي و فضيلتي ندارد پس يكسره توجه خود را به كانون عظمت و كمال و زيبايي و خير معطوف مي كند واز ديگران قطع اميد مي كند و تنها به كرم و جمال و كمال بي انتهاي او دلخوش و وابسته است و از خودپسندي و تكبر و خودبيني و صفات پست و فرومايه دوري مي گزيند.
و اگر مفهوم (سبحان الله) را خوب درك كند، خداوند را از هر نقص و محدوديت و هر گونه صفتي كه در خور مقام جلال و جبروت او نيست منزه مي شمارد و چون چنين باور و اعتقادي دارد، سعي مي كند به چنين خدايي شباهت پيدا كند و همچون او از ناپاكي و آلودگي پاك گردد و از بدي ها فاصله بگيرد و سقف به صفات پاك الاهي و متعلق به اخلاق الاهي شود.

سلام یه سوال دارم در این بحث.:Ealam:

تسبيحات حضرت زهرا (س) از كجا آمده و چرا به نام آن حضرت نام گذاري شده است؟توضیحی هم در این زمینه بدید ممنون میشم.:Kaf:

ابوتراب;71512 نوشت:
تسبيحات حضرت زهرا (س) از كجا آمده و چرا به نام آن حضرت نام گذاري شده است؟توضیحی هم در این زمینه بدید ممنون میشم.

با سلام به ابوتراب عزیز
شيخ صدوق نسبت به این قضیه چنینی مي‏گويد: از حضرت امير مؤمنان روايت شده كه آن حضرت به مردي از «بني سعد» فرمود: آيا مي‏خواهي از خودم و فاطمه برايت سخن بگويم؟! حضرت فاطمه در خانه‏ي من بود. او با مشك آب، آنقدر آب آورد كه بند مشك در بدن او اثر كرد، آن قدر باآسياب دستي كار كرد كه دست‏هايش تاول زدند، آنقدر خانه را جارو زدند كه لباسهايش تيره رنگ گرديد و آ نقدر زير ديگ آتش روشن كرد كه لباسهايش سياه رنگ شد.
من به او گفتم: كاش نزد پدرت رسول خدا مي‏رفتي و از او خادمي درخواست مي‏كردي؟ تا آن خادم عهده‏دار اينكارها مي‏شد. فاطمه نزد پيامبر رفت. وقتي بر پيامبر وارد شد ديد عده‏اي با پيامبر گفتگو مي‏كنند. از شرم و حيا چيزي به پدرش نگفت و برگشت.
پيامبر از آمدن فاطمه فهميد كه با پيامبر كاري دارد. فردا صبح زود پيامبر به خانه ما آمد و ما خواب بوديم. آن حضرت سلام كرد. بار اول وبار دوم شرم كرديم جواب بدهيم ولي بار سوم ترسيديم كه برگردد، جواب داديم و گفتيم: عليكم‏السلام يا رسول الله! بفرمائيد. آن حضرت آمد و بالاي سر ما نشست و گفت: دخترم فاطمه! ديروز چه كار داشتي كه نزد من آمدي؟ فاطمه شرم كرد كه جواب بگويد. من جواب دادم و گفتم:آنقدر آب آورده كه بند مشك در بدن او اثر كرده، آن قدر آسياب‏دستي چرخانده كه دستهايش تاول زده، آنقدر خانه را جارو زده كه لباسهايش تيره گرديده و آنقدر آتش زير ديگ روشن كرده كه لباس‏هايش سياه گرديده است، من به او گفتم كه كاش نزد پدرت مي‏رفتي و خادميدرخواست مي‏كردي.
پيامبر اسلام(ص) فرمود: آيا نمي‏خواهيد چيزي به شما ياد بدهم كه از خادم بهتر است؟! هنگامي كه مي‏خواهيد بخوابيد، 34 بار «الله اكبر»، 33 بار «الحمدللّه» و 33 بار «سبحان الله» بگوئيد. فاطمه گفت: از خدا و پيامبر خدا راضي شدم،
(فقيه، ج1، ص 211، ح 32، شماره مسلسل 947، چاپ آخوندي، چهار مجلّدي، 1390 قمري. اين حديث به صورت تقطيع شده در وسائل، ج 4، ص 1026، ح 2، باب 11، ازابواب تعقيب آمده است. بحارالانوار، ج 82، ص 329 عين اين حديث را از علل الشرايع آورده است).
يادآوري: همانطوري كه ملاحظه مي‏كنيد پيامبر اكرم(ص) در اين ملاقات، به حضرت علي و حضرت فاطمه اين ذكرها را ياد مي‏دهد و از آنها مي‏خواهد كه در وقت خواب، اين ذكرها را بخوانند و بخوابند و آنها هم راضي مي‏شوند و حضرت فاطمه ديگر درخواست خادم نمي‏كند. پيامبر اسلام در اين ديدار جواب منفي ندارد و نفرمود كه براي تو خادم لازم نيست بلكه آن حضرت در نظر داشت كه براي دخترش خادمي بدهد و در فرصت مناسب، براي فاطمه زهرا خادم داد كه در همين جا كيفيت آن را ملاحظه مي‏كنيد.
5. علامه مجلسي در جلد 43 بحارالانوار، ص 85، ح 8 مي‏گويد: آن روزها نزد پيامبر اسلام(ص) چند اسير موجود بود و حضرت علي(ع) وقتي كه وضع فاطمه زهرا را اينگونه ديد به آن حضرت گفت كه نزد پدر برود و از آن اسيران يكي را به عنوان خادم به خانه بياورد.حضرت فاطمه نزد پدر رفت و درخواست خادم كرد ولي پيامبر فرمود: از اين اسيران نمي‏توانم بدهم ولي وقتي كه آيه و اما تعرضنّ عنهم ابتغاء رحمةٍ من ربّك ترجوها فقل لهم قولاًميسورا ، (اسراء، آيه 28، الميزان، ج 13، ص 82، چاپ بيروت) نازل شد، پيامبر اكرم(ص) خدمتكاري را نزد فاطمه فرستاد كه او را فضّه ناميد.
6. آيت‏الله نجفي مرعشي در ملحقات احقاق الحق از مآخذ اهل سنت آورده است كه رسول خدا در يكي از جنگها چند زن اسير آورد. آنها را بين مسلمانان تقسيم كرد و دو زن را نگهداشت. يكي جوان بود و يكي ميانسال. پيامبر كسي را دنبال فاطمه(س) فرستاد. حضرتفاطمه آمدند. پيامبر آن زن جوان را به فاطمه سپرد و گفت: اين، از آن تو مي‏باشد و او را مزن چون او را در حال نماز ديدم و جبرئيل مرا از زدن اهل نماز منع كرده است. وقتي كه حضرت فاطمه سفارش پيامبر را ديد نسبت به او بسيار احترام و كارهاي خانه را بين خود او تقسيم كرد،(احقاق الحق، ج 10، ص 277، ح دوم). اين زن جوان همان فضه است.
7. در همين احقاق الحق آمده است كه حضرت علي(ع) گفت: پيامبر اسلام(ص) خادمي براي حضرت فاطمه داد و نام آن خادم فضّه بود. فاطمه(س) خدمت در خانه را بين خودش و فضّه تقسيم كرده بود. پيامبر اسلام دعائي به فضّه ياد داده بود. روزي حضرت فاطمه به او گفت:خمير مي‏كني يا نان مي‏پزي؟ فضّه گفت: خمير درست مي‏كنم و هيزم مي‏آورم. فضّه رفت و هيزمها را جمع كرد. وقتي خواست بلند كند نتوانست. آن دعائي را كه پيامبر ياد داده بود، خوانده و توانست بلند كند، (احقاق الحق، ج 10، ص276).
آيت‏ الله نجفي در ملحقات الحق، اين حديثها را از منابع روائي اهل سنت آورده است.

نتيجه: از آنچه گذشت به دست مي‏آيد كه حضرت فاطمه زهرا(س) براي خود خادمي درخواست كرد و پس از آن پيامبر اكرم فضّه را به او بخشيدند. اين مطلب هم در روايات اهلبيت(ع) آمده و هم در روايات اهل سنّت آمده است. و اما امّ سلمه و ام حبيبه هيچكدام خادم خانهفاطمه زهرا نبودند بلكه آنان همسران رسول خدا بودند. ام سلمه پس از خديجه(س) با كمالترين و مؤمن‏ترين زن پيامبر بود. ام حبيبه دختر ابو سفيان هم همسر پيامبر بود. البته همسران پيامبر به خانه فاطمه زهرا رفت و آمد داشتند.

ببخشيد يه سوال::Gol:
هميشه بعد از نمازهاي جماعت اين آيه رو ميخونن درسته؟(ان الله و ملائكته يصلون علي النبي يا ايها الذين امنوا صلوا عليهم و سلموا تسليما) كه بعد همه صلوات ميفرستن
بعد با اين فضايلي كه اساتيد و كابران گرامي براي تسبيحات حضرت زهرا (سلام الله عليها) بيان كردن تكليف ما چيه اون لحظه ما بايد صلوات بفرستيم يا اينكه بلافاصله بعد از نماز تسبيحات رو بگيم؟
اگه صلوات بفرستيم كه به نظر مياد نبايد بين نماز و تسبيحات فاصله باشه و اگه تسبيحات بگيم و صلوات نفرستيم كه يه جورايي بي احترامي ميشه درسته؟
ميشه راهنمايي كنيد؟:Gol:

sayehe khorshid;77113 نوشت:
ببخشيد يه سوال::Gol:
هميشه بعد از نمازهاي جماعت اين آيه رو ميخونن درسته؟(ان الله و ملائكته يصلون علي النبي يا ايها الذين امنوا صلوا عليهم و سلموا تسليما) كه بعد همه صلوات ميفرستن
بعد با اين فضايلي كه اساتيد و كابران گرامي براي تسبيحات حضرت زهرا (سلام الله عليها) بيان كردن تكليف ما چيه اون لحظه ما بايد صلوات بفرستيم يا اينكه بلافاصله بعد از نماز تسبيحات رو بگيم؟
اگه صلوات بفرستيم كه به نظر مياد نبايد بين نماز و تسبيحات فاصله باشه و اگه تسبيحات بگيم و صلوات نفرستيم كه يه جورايي بي احترامي ميشه درسته؟
ميشه راهنمايي كنيد؟:Gol:

سلام بزرگوار.
اول صلوات بفرستيد و بعد تسبيح بگيد.:Gol:

آثار تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها

عرفان;71492 نوشت:
حلاّل مشکلات

عرفان;71495 نوشت:
امام صادق عليه السلام مي فرمايد: هر كس(بلافاصله) پس از هر نماز واجب، پيش از آنكه آسوده بنشيند, تسبيح فاطمه(عليهاالسلام) را بگويد، خداوند بهشت را براى او واجب مى گرداند.
عرفان;71496 نوشت:
درمان بيماري ها

عرفان;71497 نوشت:
ايمني از شرور

عرفان;71498 نوشت:
طرد شيطان و رضايت پروردگار

عرفان;71498 نوشت:
تسبيح فاطمه شيطان را طرد مي کند و خداوند را راضى مى نمايد.(6)

عرفان;71494 نوشت:
خوشبختي

ابوتراب;71512 نوشت:
تسبيحات حضرت زهرا (س) از كجا آمده و چرا به نام آن حضرت نام گذاري شده است؟توضیحی هم در این زمینه بدید ممنون میشم

با اجازه از دوستان عزيز وکارشناسان محترم

در روايتي از حضرت امیر(ع) آمده که مي فرمايند: وقتی دیدم که فاطمه در انجام کارهای منزل به سختی و مشکل می افتد و وقتی قافله ای از اسراء را خدمت پیامبر اکرم (ص) آوردند به فاطمه گفتم پیش پدر نمی روی و خادمی را از او طلب کنی تا این مشقت و سختی خدمت در خانه از شما برداشته شود پس فاطمه (س) به نزد پدر آمد و چون در آن موقع جماعتی خدمت پیامبر (ص) بودند، حضرت فاطمه بازگشت و پدر متوجه شد که او را حاجتی مهم و کاری بوده است که اهمیت برای آن حضرت داشته است پس صبح فردای آن روز به منزل فاطمه (س) رفت و از علت آمدنش به منزل پیامبر اکرم (ص) سئوال کرد، حضرت فاطمه شرم کرد که واقعه را بیان کند، و آنگاه من [امام علی (ع)] به پیامبر (ص) عرض کردم شما می دانید که انجام امور خانه چه وضعیتی برای فاطمه (س) فراهم آورده است، تهیه آب و آسیاب کردن و جارو کردن و این امور، ایشان را خسته کرده اند و من به او گفتم که به بابا بگو تا خادمی به شما دهد .
پس پیامبر (ص) فرمود ای فاطمه آیا تو را دلالت و راهنمایی کنم بر چیزی که بهتر است از برای تو از خادمی در خانه و حضرت فاطمه عرض کرد: بلی ای رسول خدا.
پس پیامبر اکرم (ص) این تسبیح معروف را بدو آموخت که در هنگام خواب و در تعقیب هر نماز آن را بجای آورد.[1]
واين است دليل نام گذاري اين اذکار به نام خانم دو عالم صديقه طاهره سلام الله عليها

[1]دعائم الاسلام ج 1 ص 65- کشف الغمه ج 1 ص 449.

يكى ديگر از آثار تسبيح حضرت فاطمه عليهاالسلام، غفران الهى است. غفران ربوبى، همه‏ى ذنوب و آثار سوء تيرگيهاى آنها را از ميان مى ‏برد، حجابها را برطرف كرده و نقائص وجودى انسان را كنار مى ‏زند. اما متأسفانه كمتر كسى هست كه بداند غفران يعنى چه و نياز به آنچه معنايى دارد، و چگونه مى ‏شود غفران الهى همه‏ى مشكلها را حل، و فاصله‏ ها را از ميان بردارد؟ در فرق بين عفو و غفران گفته شده كه: عفو الهى، ناديده گرفتن و به حساب نياوردن لغزشها و خطاها و نقيصه‏ ها و عيبها، و محو آثار نامطلوب آنهاست.
و غفران الهى عبارت است از افاضات و رحمتهايى كه به دنبال ناديده گرفتن لغزشها و خطاها و نقيصه‏ ها، متوجهانسان مى ‏گردد و او را تكميل مى ‏كند و نقايص و عيوب وجودى وى را برطرف مى ‏نمايد. غفران بعد از عفو است. عفو ناديده گرفتن بديهاست و غفران، برطرف كردن آنها از وجود سالك و تبديل آنها به خوبيها و كمالات است. عفو ربوبى، انسان را از سقوط و هلاكت نجات مى‏ دهد و غفران الهى، به سالك پر و بال عطا مى ‏كند و بالا مبرد. لذاست كه اگر عفو و گذشت ربوبى نباشد، رهروان طريق با شكست روبرو شده و كنار زده مى ‏شوند، و اگر غفران ربوبى نباشد، آنها از حرت و پيشرفت بازمانده و متوقف مى‏گردند. امام صادق عليه ‏السلام مى‏فرمايد:
«من سبح تسبيح فاطمة الزهراء عليهاالسلام قبل ان يثنى رجليه من صلاة الفريضه، غفر اللَّه له».
(1)
هركس تسبيح حضرت فاطمه‏ى زهرا عليهاالسلام را قبل از اينكه وضع خود را بعد از نمار واجب عوض كند، بجا آورد، خداى متعال او را مشمول مغفرت خود مى‏گرداند.
البته نبايد چنين پنداشت كه اين «تسبيح» به لحاظ اينكه ظاهرى بسيار خلاصه دارد و انجام دادن آن بسيار آسان است، چگونه مى ‏شود از چنين آثار و بركاتى برخوردار باشد؟! آرى اين تسبيح به ظاهر بسيار خلاصه است، اما در نزد آگاهان و عارفان آشنا، دريايى از حقايق و اسرار توحيد را در بر دارد و نيز انجام آن به ظاهر خيلى آسان است، ولى اگر خوب بجا آورده شود، مشكلها را آسان مى ‏گرداند.

(1) فروع كافى، كتاب الصلاة، ص 342، ح 6.

موضوع قفل شده است