مستحبات و مكروهات دفن

تب‌های اولیه

5 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
مستحبات و مكروهات دفن

مستحبات و مكروهات دفن


اما مستحبات چند چيز است:

از آن جمله است- گود كردن قبر تا حد ترقوه [62] يا قامت انسان.


و از آن جمله است- قرار دادن لحد در زمين سخت، به اينكه زير ديوارۀ طرف قبلۀ قبر به اندازه جسد ميت كنده شود و ميت را در آن قرار دهند. و در زمين سست شكافى در وسط قبر به صورت نهرى كنده ميت را در آن قرار مى‌دهند و روى آن سقف مى‌زنند.


و از آن جمله اينكه- قبل از آنكه در قبر قرار بگيرد، جنازۀ مرد را در پايين پاى قبر و جنازۀ زن را در جلوى قبر در طرف قبله قرار دهند.


و از آن جمله اينكه- ناگهانى و با شتاب او را در قبر وارد نكنند، بلكه به فاصلۀ دو يا سه ذراع كنار قبر قرار مى‌دهند و بعد از صبر مختصر، مقدار كمى جلوتر مى‌آورند و صبر مى‌كنند سپس او را در لبۀ قبر قرار مى‌دهند تا آمادگى براى سؤال پيدا كند، زيرا قبر داراى هولهاى عظيم و بزرگى است كه از آنها، پناه به خدا مى‌بريم. سپس او را از تابوت بيرون آورده و با سر اگر مرد باشد و به پهنا اگر زن باشد و با مدارا وارد قبر مى‌كنند.


و از آن جمله اينكه- بعد از قرار دادن در قبر، تمام گره‌هاى كفن بازشود.


و از آن جمله اينكه- گونه‌اش را، بعد از باز كردن صورت، روى زمين قرار مى‌دهند و مقدارى از خاك به صورت بالش برايش درست مى‌كنند و كمرش را به خشت يا كلوخى تكيه مى‌دهند كه به پشت نيفتد.

و از آن جمله اينكه- لحد را با خشت يا سنگ بپوشانند تا خاك به ميت نرسد و اگر با گل آن را محكم كنند بهتر است.


و از آن جمله اينكه- كسى كه ميت را وارد قبر مى‌كند، با طهارت، سر برهنه، دگمه‌ها بازشده بدون عمامه و رداء و پا برهنه باشد.


و از آن جمله اينكه- كسى كه ميت زن را وارد قبر مى‌كند و گره‌هاى كفن او را باز مى‌نمايد، شوهر يا محرم او باشد و با نبود آنان نزديكترين خويشان مرد وگرنه زنان سپس مردان غير محرم باشند، و شوهر از همۀ آنها اولى است.


و از آن جمله اينكه- مردم بيگانه (نه خويشان او) با پشت دست خاك روى او بريزند.


و از آن جمله اينكه- دعاهائى كه از معصومين (عليهم السلام) در كتابهاى مفصل و براى مواضع مخصوصى ذكر شده، در هنگام بيرون آوردن از تابوت، و در وقت نگاه افتادن به قبر، و حين وارد كردن به قبر، و بعد از قرار دادن او در قبر و بعد از گذاشتن او در لحد، و در وقت اشتغال به مسدود كردن لحد، و هنگام بيرون آمدن از قبر، و در حال ريختن خاك بر روى او، خوانده شود.


و از آن جمله اينكه- عقايد حقّۀ اصول دين و مذهب را، بعد از آنكه در لحد قرار دادند قبل از آنكه مسدود شود، به كيفيتى كه از معصومين (عليهم السلام) وارد شده، به او تلقين نمايند.


و از آن جمله اينكه- قبر را به اندازۀ چهار انگشت باز يا بسته از زمين بلند كنند.


و از آن جمله است- مربع قرار دادن قبر، به اينكه آن را مسطح كرده و داراى چهار زاويه قائمه قرار دهند، و به صورت كمر شتر درآوردن قبر مكروه، بلكه احوط ترك آن است.


و از آن جمله است- پاشيدن آب روى قبر و اولى آنست كه رو به قبله نموده از سر ميت شروع كرده و به طرف پاى ميت و سپس دور زده و تا سر ميت آب بپاشند، سپس آب‌ اضافى را روى وسط قبر بريزند.



و از آن جمله اينكه- دست را با انگشتان بازروى قبر قرار داده بطورى كه اثر آنها در اثر فرو رفتن در قبر روى آن بماند و هفت مرتبه سوره مباركه انا انزلناه را بخواند و به كيفيت زير براى او دعا و استغفار نمايند:

«اللهم جاف الارض عن جنبيه و اصعد اليك روحه و لقه منك رضوانا و اسكن قبره من رحمتك ما تغنيه به عن رحمة من سواك.» و مانند «اللهم ارحم غربته و صل وحدته و آنس وحشته و آمن روعته و افض عليه من رحمتك و اسكن اليه من برد عفوك وسعة غفرانك و رحمتك ما يستغنى بها عن رحمة من سواك و احشره مع من كان يتولّاه» و اين مستحبات اختصاص به حالت دفن ندارد بلكه در هنگام زيارت هر ميت مؤمنى در هر زمان و در هر حال، اين امور مستحب است كما اينكه زيارت قبور آداب و دعاهاى مخصوص دارد كه در كتب مفصل ذكر شده است.


و از آن جمله اينكه- پس از پايان دفن و برگشتن و انصراف تشييع‌كنندگان، ولىّ ميت يا كسى كه ولىّ به او امر مى‌كند، با صداى بلند، اصول دين و مذهبش را، كه عبارت از اقرار به توحيد و پيامبرى خاتم انبياء و امامت ائمه معصومين (عليهم السلام) و اقرار به آنچه كه پيغمبر (صلّى اللّه عليه و آله) آورده است و به رستاخيز و حشر و حساب و ميزان و صراط و بهشت و جهنم است، به او تلقين كند و به سبب اين تلقين ان شاء اللّه جلو سؤال نكير و منكر گرفته مى‌شود.


و از آن جمله اينكه- اسم ميت روى قبر يا بر لوح يا سنگى نوشته شود و نزد سر او نصب نمايند.


و از آن جمله اينكه- خويشان، نزديك هم دفن شوند.


و از آن جمله است- محكم كردن قبر.


اما مكروهات هم چند چيز است:

از آن جمله اينكه- دفن دو ميت در يك قبر مانند قرار دادن آنها در يك تابوت مكروه است

و از آن جمله است- فرش كردن داخل قبر با ساج، مگر آنكه زمين مرطوبى باشد. و اما كراهت فرش كردن با غير ساج مانند سنگ و آجر مورد تأمل است، اگر چه استحباب قرار دادن ميت بر روى خاك خالى از وجه نيست.

و از آن جمله است- وارد شدن پدر در قبر فرزند، زيرا ترس آنست كه بى‌تابى كرده اجرش از بين‌ برود و از آن جمله اينكه- خويشان روى او خاك بريزند و از آن جمله است- مسدود كردن و گل كارى كردن قبر با غير خاك خودش.

و از آن جمله است اينكه- تجديد بناء قبر پس از بين رفتن آن، مگر قبور انبياء و اوصياء آنان و صلحا و علما

و از آن جمله است- نشستن بر روى قبر

و از آن جمله است- تخلى در قبرستان

و از آن جمله است اينكه- خنديدن در قبرستان-

و از آن جمله است اينكه- تكيه دادن بر قبر

و از آن جمله است اينكه- بدون ضرورت روى قبر راه رفتن

و از آن جمله است اينكه- بلند كردن قبر از زمين بيش از چهار انگشت باز.

پي نوشت:‌


1.امام خميني ره ، تحرير الوسيلة - ترجمه، ج‌1، ص:159

سلام با تشکر از کارشناس عزیز جناب سجاد
ولی میشه لطفا یه کمی هم در مورد وظایف افرادی چون فامیلهای وابسته رو بگید اینها بیشتر احکامش بود .
بعد یه سوال دیگه واسه تلقین دوم فرمودید که ولی باید تلقین را بخونه ولی وقتی که شرایط روحی شون جور نیست افرادی چون ما براشون بخونیم ؟ واسه ی عمه ام هم من خوندم اخه شوهرشون که خیلی وقت پیش فوت کردند یه پسر هم که بیشتر نداشتند که اون هم تو شرایطی نبود که بخواد بخونه. واسه ایشون که الاه فوت کردن( پسر خاله ام ) به نظرتون من بخونم اشکال نداره؟
اخه خانموش که خیلی حالش بده بچه هاش هم که خیلی کوچیکن پدرو مادرو خواهرو برادراش هم وضعیت مناسبی ندارن. ممنون میشم راهنمایی کنید

sayehe khorshid;64627 نوشت:
سلام با تشکر از کارشناس عزیز جناب سجاد ولی میشه لطفا یه کمی هم در مورد وظایف افرادی چون فامیلهای وابسته رو بگید اینها بیشتر احکامش بود . بعد یه سوال دیگه واسه تلقین دوم فرمودید که ولی باید تلقین را بخونه ولی وقتی که شرایط روحی شون جور نیست افرادی چون ما براشون بخونیم ؟ واسه ی عمه ام هم من خوندم اخه شوهرشون که خیلی وقت پیش فوت کردند یه پسر هم که بیشتر نداشتند که اون هم تو شرایطی نبود که بخواد بخونه. واسه ایشون که الاه فوت کردن( پسر خاله ام ) به نظرتون من بخونم اشکال نداره؟ اخه خانموش که خیلی حالش بده بچه هاش هم که خیلی کوچیکن پدرو مادرو خواهرو برادراش هم وضعیت مناسبی ندارن. ممنون میشم راهنمایی کنید

با سلام و عرض تسليت خدمت شما

آنچه كه وظايف فقهي محسوب مي شد ، عرض شد ذكر بقيه مستحبات مانند خواندن سوره هاي خاص و غيره نياز به فرصت بيشتري دارد .

همانطور كه در اينجا عرض شد :‌

سجاد;64623 نوشت:
و از آن جمله اينكه- پس از پايان دفن و برگشتن و انصراف تشييع‌كنندگان، ولىّ ميت يا كسى كه ولىّ به او امر مى‌كند، با صداى بلند، اصول دين و مذهبش را، كه عبارت از اقرار به توحيد و پيامبرى خاتم انبياء و امامت ائمه معصومين (عليهم السلام) و اقرار به آنچه كه پيغمبر (صلّى اللّه عليه و آله) آورده است و به رستاخيز و حشر و حساب و ميزان و صراط و بهشت و جهنم است، به او تلقين كند و به سبب اين تلقين ان شاء اللّه جلو سؤال نكير و منكر گرفته مى‌شود.


شما با اجازه ولي ميت مي توانيد تلقين دوم را انجام دهيد و اگر هم شرايط اجازه وجود ندارد مي توانيد رجاء‌ انجام دهيد
موفق باشيد

تلقین میت

در بحارالانوار از كافى از حضرت صادق عليه السّلام روايت كرده كه امام عليه السّلام فرمود در زمان رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله يك نفر در حال جان دادن بود به رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله گزارش دادند آن حضرت با جمعى از اصحاب بالين او حاضر شدند، آن محتضر بيهوش بود، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود اى ملك الموت ! او را بازدار تا از او پرسشى كنم . محتضر بهوش آمد، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به او فرمود چه مى بينى ؟ عرض كرد سفيديهاى بسيارى و سياهيهاى فراوانى مى بينم (يعنى صورتهاى نورى لذتبخش و صورتهاى تاريك وحشت انگيز) فرمود كدام يك به تو نزديكتر است ؟
عرض كرد: سياهيها. فرمود بگو:((اَللّهُمَّ اغْفِرْلِىَ الْكَثير مِنْ مَعاصيكَ وَاْقبَلْ مِنّىِ الْيَسيَر من طاعتك )) گفت و سپس بيهوش شد. باز رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: اى ملك الموت ! ساعتى او را بازدار تا از او پرسشى نمايم ، باز بهوش آمد، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: حال چه ديدى ؟ عرض كرد باز همان سفيديها و سياهيها است ، فرمود: كداميك به تو نزديكتر است ؟ گفت سفيديها.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: خداوند او را آمرزيد، سپس حضرت صادق عليه السّلام فرمود هرگاه بالين محتضرى بوديد اين دعا را به او تلقين كنيد تا بخواند.:Gol:

موضوع قفل شده است