اعراف محل وقوف جن های مؤمن و شیعیان فاسق

تب‌های اولیه

4 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
اعراف محل وقوف جن های مؤمن و شیعیان فاسق

روایاتی هستند که دلالت دارند بر آنکه بر اعراف، گناهکاران و خطاپیشگانی وقوف دارند که حَسَنات و سَیئات آنان مساوی است، و هنوز حکم آنان قطعی نشده است. عیاشی از طَیار از حضرت صادق علیه السلام آورده است که قَالَ: «قُلْتُ لَهُ: أَیُ شَیْءٍ أَصْحَابُ الاْعْرَافِ؟ قَالَ: اسْتَوَتِ الْحَسَنَاتُ وَالسَیِئَاتُ؛ فَإنْ أَدْخَلَهُمُ اللَهُ الْجَنَةَ فَبِرَحْمَتِهِ، وَ إنْ عَذَبَهُمْ لَمْ یَظْلِمْهُمْ؛ به آن حضرت گفتم: اصحاب اعراف کیانند؟ فرمود: آنانکه حسنات و سیئات آنها برابر است؛ حال اگر خداوند آنانرا به بهشت برد از روی رحمت اوست، و اگر عذابشان کند به آنها ستم نکرده است» (تفسیر عیاشی و بحارالانوار).

و علی بن إبراهیم آورده است که: «سُئِلَ الْعَالِمُ عَلَیْهِ السَلاَمُ عَنْ مُوْمِنِی الْجِنِ أَیَدْخُلُونَ الْجَنَةَ؟ فَقَالَ: لاَ، وَلَکِنَ لِلَهِ حَظَآئِرَ بَیْنَ الْجَنَةِ وَالنَارِ یَکُونُ فِیهَا مُؤْمِنُوالجِنِ وَ فُسَاقُ الشِیعَةِ؛ از عالم آل محمد علیهم السلام پرسیدند که: آیا مؤمنان از طائفه جن در بهشت میروند؟ فرمود: نه، ولیکن خداوند حَظیره هائی در بین بهشت و آتش دارد که در آن مکانهای معین شده مؤمنان از جن و فاسقان از شیعه سکونت دارند» (تفسیر قمی ص 624). درباره این گروه سعدی شیرازی گفته است:

ای سیر ترا نان جوین خوش ننماید *** معشوق منست آنکه به نزدیک تو زشت است
حوران بهشتی را دوزخ بود اعراف *** از دوزخیان پرس که اعراف بهشت است

کتاب معادشناسی 10 صفحه 62 و 63

گمنام;21896 نوشت:

از عالم آل محمد علیهم السلام پرسیدند که: آیا مؤمنان از طائفه جن در بهشت میروند؟ فرمود: نه،

کتاب معادشناسی 10 صفحه 62 و 63

سلام ، شما مطمئن هستید که این فرموده امام صادق (ع) می باشد؟؟؟؟!!!!

[=Simplified Arabic]با سلام خدمت دوستان خوب قرآن پژوه

با تشکر از جناب گمنام به خاطر مطرح کردن این موضوع

انچه که قابل توجه است اینکه عنوان بحث صحِِیح به نظر نمیرسد لذا توجه به مباحث ذیل ضروری به نظر می رسد .

[=Simplified Arabic] اعراف گذرگاه مهمى به سوى بهشت !.

[=Simplified Arabic]وَبَيْنَهُمَا حِجَابٌ وَعَلَى الْأَعْرَافِ رِجَالٌ يَعْرِفُونَ كُلًّا بِسِيمَاهُمْ وَنَادَوْا أَصْحَابَ الْجَنَّةِ أَنْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ لَمْ يَدْخُلُوهَا وَهُمْ يَطْمَعُونَ ( اعراف /46) [=Simplified Arabic]
در تـعـقيب بيان سرگذشت بهشتيان و دوزخيان اين آيات درباره ((اعراف )) كه منطقه اى است حد فاصل ميان بهشت و دوزخ , با ويژگيهايى كه دارد سخن مى گويد.
نـخـسـت بـه حـجابى كه در ميان بهشتيان و دوزخيان كشيده شده است اشاره كرده , مى گويد: ((ميان اين دو گروه حجابى قرار دارد)) (وبينهما حجاب ).

از آيـات بعد چنين استفاده مى شود كه حجاب مزبور همان ((اعراف )) است كه مكان مرتفعى است در مـيـان ايـن دو گـروه , كـه مـانـع از مشاهده يكديگر مى شود, البته كسانى كه بر اعراف يعنى قسمتهاى بالاى اين مانع مرتفع قرار دارند, هر دو گروه رامى توانند ببينند.
سـپـس قـرآن مـى گويد: ((بر اعراف مردانى قرار دارند كه هر يك از جهنميان ودوزخيان را (در جـايـگـاه خـود مـى بينند و) از سيمايشان آنها را مى شناسند))
سپس مى گويد: مردانى كه بر اعراف قرار دارند ((بهشتيان را صدا مى زنند ومى گويند: درود بر شـما باد, اما خودشان وارد بهشت نشده اند, اگر چه بسيار تمايل دارند))

[=Simplified Arabic]وَإِذَا صُرِفَتْ أَبْصَارُهُمْ تِلْقَاءَ أَصْحَابِ النَّارِ قَالُوا رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (47)

((اما به هنگامى كه به سوى ديگر نگاه مى كنند و دوزخيان را دردوزخ مى بينند (به درگاه خـدا راز و نـيـاز مـى كـنند و) مى گويند: پروردگارا ! ما را باجمعيت ستمگران قرار مده ))

[=Simplified Arabic]وَنَادَى أَصْحَابُ الْأَعْرَافِ رِجَالًا يَعْرِفُونَهُمْ بِسِيمَاهُمْ قَالُوا مَا أَغْنَى عَنْكُمْ جَمْعُكُمْ وَمَا كُنْتُمْ تَسْتَكْبِرُونَ (48)

در ايـن آيـه اضـافـه مـى كـنـد كه : ((و اصحاب اعراف مردانى ازدوزخيان را كه از چهره و سـيـمـايشان مى شناسند صدا مى زنند (و مورد ملامت وسرزنش قرار مى دهند كه ديديد عاقبت ) گردآورى اموال و نفرت در دنيا و تكبرورزيدن از قبول حق , به شما سودى نداد)) چه شد آن مالها ؟ و كـجا رفتند آن نفرات ؟ و چه نتيجه اى گرفتيد از آن همه كبر و خودپرستى ؟

[=Simplified Arabic]أَهَؤُلَاءِ الَّذِينَ أَقْسَمْتُمْ لَا يَنَالُهُمُ اللَّهُ بِرَحْمَةٍ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ لَا خَوْفٌ عَلَيْكُمْ وَلَا أَنْتُمْ تَحْزَنُونَ (49)

بار ديگر با همان زبان ملامت و سرزنش در حالى كه اشاره به جمعى از ضعفاى مؤمنان كه بر اعـراف قـرار گـرفته اند مى كنند, مى گويند: ((آيا اينهاهمان كسانى هستند كه شما سوگند ياد كـرديـد هـيچ گاه خداوند آنان را مشمول رحمت خود قرار نخواهد داد))

سـرانـجـام رحمت الهى شامل حال اين دسته از ضعفاى مؤمنان شده و به آنهاخطاب مى شود كه : ((وارد بـهشت شويد نه ترسى بر شماست و نه در آنجا غم واندوهى داريد))

((اصحاب اعراف )) چه كسانى هستند؟.

از مجموع آيات و روايات چنين استفاده مى شود كه ((اعراف )) گذرگاه سخت و صعب العبورى بر سـر راه بهشت سعادت جاويدان است , طبيعى است كه افرادنيرومند و قوى يعنى صالحان و پاكان با سرعت از اين گذرگاه عبور مى كنند اماافرادى كه خوبى و بدى را به هم آميختند در اين مسير وا مى مانند.
هـمـچـنين طبيعى است كه سرپرستان جمعيت و پيشوايان قوم در گذرگاههاى سخت همانند فرماندهانى كه در اين گونه موارد در آخر لشكر راه مى روند تا همه سپاهيان بگذرند, در آنجا توقف مـى كنند تا به كمك ضعفاى مؤمنان بشتابند و آنهاكه شايستگى نجات را دارند در پرتو امدادشان رهايى يابند.

بـنابراين در اعراف , دو گروه وجود دارند, ضعيفان و آلودگانى كه در رحمتندو پيشوايان بزرگ (يعنى انبيا, امامان وصالحان ) كه در همه حال يار وياور ضعيفانند.

و اما روایاتی را که نقل فرمودید اولی در مورد اعراف بود که از متن حدیث معلوم بود که آنجا محل سکونت نیست بلکه توقفگاهی است که باید از آن عبور کنند .

اما در روایت دوم هیچ اشاره ای به اعراف نشده و از مسکنی به نام حظیره سخن به میان آمده که این حظائر محل سکونت مومنانی از جن و فساق از شیعه خواهد بود .

حظائر به مکان های محدود و بسته اطلاق میشود که افرادی که در آن قرار می گیرند از بعضی چیزها مصون و نهایتا از بعضی چیزها نیز محروم هستند.

در بعضی از کتابهای لغت مانند مجمع البحرین و قاموس مثالی که زده اند اینست که حظائر محیط هایی هستند که جهت نگه داری شتران و گوسفندان ساخته می شود تا آنها را از گرما و سرما و باد ها حفظ کند .

بنابر آنچه گذشت حظائر چیزی غیر از اعراف است و مومنان جنی و برخی از فاسقان نیز در اعراف ساکن نیستند .

موفق باشید. :Gol::Gol::Gol:

:Gol:اعراف در لغت جمع عرف به معنای مکان مرتفع است ومقصود ازاعراف در قیامت،مواضع بلندی است مشرف به بهشت ودوزخ که افراد خاصی در آن جای دارند و بر بهشتیان و دوزخیان نظارت می کنند.
مفسران در مورد اعرافیان،آراء مختلفی مطرح کرده اند مجموع این آراء به چهار نظریه بر می گردد.
1ـمردانی از اهل منزلت وکرامت
2ـ کسانی که هیچ یک از حسنات و سیئاتشان بر دیگری ترجیح ندارد
3ـافراد مستضعف،که به خاطر نارسایی های فکری ومانند آن مکلف به تکالیف الهی نبوده اند.
4ـجمعی از فرشتگان
ازآراء یاد شده،نظریه اول با مفاد آیات(اعراف46ـ49) قرآن هماهنگ است زیرا اولاً،از اصحاب اعراف با کلمه«رجال» تعبیر شده است که بر فرشتگان قابل انطباق نیست. از این گذشته،اصولا فرشتگان به وصف مذکر ومؤنث توصیف نمی گردند.ثانیاً،کلمه «رجال» که به صورت نکره آمده بیانگر عظمت و رفعت مقام آنان است. وهمچنین در آیه مذکور، اوصافی برای اعرافیان ذکر شده که فقط برگروه اول قابل انطباق است.:Sham:[=Calibri][1]

[=Calibri][1] عقاید استدلالی، ربانی گلپایگانی301 ،ت305

موضوع قفل شده است