ملا طاهر اشعري قمي کيست ؟

تب‌های اولیه

4 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
ملا طاهر اشعري قمي کيست ؟

سلام
ملا طاهر اشعري قمي کيست ؟
در امامزاده محل ما قبري است که متعلق به عالمي بزرگ به نام ملا طاهر اشعري قمي مي باشد سالخوردگان محل کراماتي از ايشان نقل مي کنند و مي گويند ايشان به آيه الله العظمي شيخ عبدالکريم حائري يزدي(مرحوم موسس ) مراوده داشته است ،‌دوستان چه کسي از اين عالم بزرگوار اطلاع دارد؟

با سلام

تحقيقات نشان مي دهد از مجموع 83 نفر و محدث اشعري ، 38 نفر در قرن دوم و 33 نفر در قرن سوم و هفت نفر در قرن چهارم مي زيسته اند که خود ، گوياي سير شکوفايي و افول علمي اين خاندان است .(1)
در قرن چهارم و با شروع دوران غيبت کبرا ، دوران عظمت و آوازه اشعريان رو به افول نهاد .
نکته ي مهم اينکه در قرن چهارم ، نه تنها خاندان اشعري ، بلکه مجموعه ي علما و محدثان شهر قم ، از 135 نفر درقرن سوم و به 72 نفر در قرن چهارم ، تنزل پيدا کردند.(2)
اين درحالي است که قرن چهارم ، اوج قدرت يابي تشيع بود و آل بويه ، قم را زير چتر حمايت خود داشت . اين واقعيت ، نشان دهنده تأثير عميق و قاطع اين خاندان در حيات علمي قم است .
مهم ترين عامل افول خاندان اشعري ، حملات متوالي نظامي و شورشهاي مکرر قمي ها بر ضد حکومت مرکزي است . صاحب تاريخ قم ، عوامل زوال اين خاندان را اين گونه توصيف مي کند :
تا آنگاه که کلمه ي ايشان مستغرق شد و بر يکديگر حسد بردند و اهويه ي مختلفه در ايشان پيدا شد و .... لاجرم پايه ي دولت ايشان بلغزيد و دشمن بر ايشان ظفر يافت . بعضي هلاکت شدند و برخي جلاي وطن کردند ، مگر اندکي از ايشان که بماندند .
بعضي بر اندک معاشي که ايشان را بود ، قناعت کردند و بعضي ديگر ، قافله ها رابدرقه مي کردند و حق السعي مي گرفتند . (3)
از خاندان اشعري در روز گار ما ، تنها دو خانواده اشعري ( طاهري و انصاري ) باقي مانده اند .
که اولي از سلاله ي زکريا و آدم و ، دومي منسوب به سعد بن عبدالله بن ابي خلف اشعري اند .
ملا محمد طاهراشعري و فرزندش عبدالله اشعري و نواده ي او ملا محمد طاهر اشعري قمي ، از روحانيون معروف قم و از اساتيدو امام خميني ( ره ) درتاريخ معاصر بوده اند .
همچنين از اين خاندان مي توان شيخ علي بن رمضان ، معروف به « زاهد » و شيخ مرتضي انصاري نام برد که از شاگردان شيخ عبد الکريم حائري ( مؤسس حوزه ي علميه قم ) و از خطبا و مبلغان بنام بود .
و بيش ازسي هزار حديث از حفظ داشت و از مخالفان مشهور بهائيت و کمونيسم بود . گفته اند نخستين يورش ارتش محمد رضا شاه پهلوي به مدرسه ي فيضيه در دوم فروردين 1342 به هنگام سخنراني وي صورت گرفت .( 4)
قبور اشعريان پيشين ، در مقبره ي « شيخان » قم قرار دارد و زيارتگاه مردم و مورد تجليل و تکريم زائران مزارشان است .

1-« شجره ي علمي خاندان اشعري قم » فصلنامه ي علوم حديث ، ش 5 ، ص 230
2- حاجي تقي ، محمد « سير تاريخ فقها و محدثان قمي (2) » ، فصلنامه نامه ي قم ، ش 3و4
31- تاريخ قم ، ص 241
4- دائره المعارف تشيع ، ج 2 ، ص 199

آیه الله العظمی آخوند ملا محمد طاهر اشعری قمی –اعلی الله مقامه الشریف – از فقها و زهاد زمان خود بوده وتمامی معاصرین به مقام شامخ علمی وزهد ورع ایشان اقرار داشتند . آن بزرگوار قبل از مشروطیت در شهرستان مذهبی قم به تدریس فقه ، اصول ، نجوم، هیئت ، و علوم دیگر اشتغال داشتند وعلمای بزرگ قم اکثرا از محضر ایشان کسب فیض می نمودند، که از جمله می توان به اعلام زیر اشاره کرد:
مرحوم ایه الله العظمی شیخ ابوالقاسم قمی که سلمان زمان بوده واز توصیف وتعریف مستغنی است
مرحوم آیه الله العظمی میرز ا محمد فیض
مرحوم آیه الله العظمی آقا محمد کبیر
مرحوم آیه الله العظمی شیخ مهدی حرمی
آیه الله ملا طاهر اشعری قمی دوران تحصیلی خود را در عراق گذرانده وبیشتر از محضر علامه بزرگوار مرحوم شیخ محمد تقی هروی صاحب حاشیه بر معالم استفاده می نمودند، وظاهرا ابتدای دوران نحصیلی ایشان هم زمان با سال رحلت سال رحلت مرحوم شیخ انصاری قدس سره بوده است
هنگامیکه مشروطیت آغاز شد ، مرحوم والد بدون هیچ گونه دخالت ویا قرار گرفتن در جبهه مخالف ، کناره گیری کرد وبه زرند قم مهاجرت نمودوبیشتر ایام سال را در آن منطقه به ارشاد وهدایت مردم آن سامان از ارادتمندان ایشان وهمیشه به نیکی یاد می کنند .پس از تمام تمام شدن غوغای مشروطه و استبداد ، مجددا رحل اقامت را در قم افکندند و درس و بخث را شروع نمودند .
ایشان دراوایل تشریف فرمایی موسس حوزه علمیه مرحوم ایه الله العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی قدس سره از علمای سرشناس و مورد احترام معظم له بودند فرزد ایشان (حجه السلام و المسلمین طاهری امام جمعه قبلی شهر بردسیر کرمان که الان در قم ساکن هستند ) می فرماید:از دوران کودکی خود به خاطر دارم که آن بزرگوار با جمعی از طلاب وفضلای قم بارها از ایشان دیدن می نمودند ودر پاره ای از فروع فقهیه بحث می نمودند هم چنین زعمای عالیقدر حوزه علمیه قم برخی ایشان ر ادیده بودند و برخی توصیف علم و زهد ایشان را شنیده اند .
متاسفانه آثار علمی از ایشان در دست نیست جز حواشی ای که بر کتاب های مختلف علمی نوشته اند . هم چنین ایشان کتاب (منتخب اللغه) را با تعلیقات فرس بر آن به چاپ رسانیدند (تاریخ قم ) به صورت گذرا از ایشان یاد شده است ،
وهمان گونه که برخی از ارادتمندان ایشان نقل می نمودند کراماتی ایشان مشاهده شده که حاکی از وارستگی آن مرحوم می باشد
سرانجام در سال 1351هجری قمری در روز سوم جمادی الثانی در قریه (آسیابک )زرند در سن 90سالگی به رحمت ایزدی پیوست.

به نقل از کتاب مثل های قرانی – احمد علی طاهری –ص 250-251

در تحقیقات بومی که انجام شد اهالی آن سامان هنوز از ایشان به بزرگی یاد می کنند و بعضی از سالخوردگان روستاهای اطراف ،شهر مامونیه ، شهر اسیابک ، محله امیر آباد ، محله بربر و زرند کهنه .... نقل می کنند که پدران ما برای فراگرفتن علوم دینی و قران به امامزاده زرند که محل تحصیل ایشان بوده می رفتند .
کراماتی نیز از ایشان نقل می کنند که به نمونه ای از آنها اشاره می شود.
الف :(طی الارض)
پیرمردی نقل می کرد که پدر بنده جزء بزرگان آبادی بود که برای ایام تبلیغی از ایشان دعوت می نمود، یک سال برای آوردن ایشان به قم رفت و تا ایشان را برای آمدن به زرند همراهی کند، نقل می کرد پس از آنکه راه بسیاری آمده بودیم و تفریبا نزدیک به زرند شده بودی آیه الله فرمودند بنده وسیله ای را جا گذاشته ام و باید برگردم هر چه اسرار کردیم ، شما بفرمایید ، مابه قم می رویم و وسیله مورد نظر شما را می آوریم ایشان نپذیرفتند، و خود شان برگشتند ، ما کمی راه آمدیم که دیدم ایشان به قم رفتند وبرگشتند ونزیک ما هستند ، تا اینکه به مارسیدند ، گفتیم آقا چی شد ؟ چرا برگشتید فرمودند خداوند راه را برای ما جمع می کنند
ب: پیش گویی عجیب
در اواخر ماه مبارک رمضان ، شخصی از ایشان در بین مردم پرسید که امسال شب عید چه شبی است ، ماه سی پر است یا خیر ، ایشان فرمودند که صبر کنید ببینیم ماه دیده می شود یا خیر ، ولی شخص سائل سوالش را تکرار نمود وظاهرا قصد استهزاء آقا را داشت ، آقا پس از اصرار مکرر وی فرمودند امسال ما سی روز است سال بعد ..... تا هفت سال گفتند و مردم تطبیق دادند دیدند که همه هفت سال درست می باشد .
به نقل از اهالی محل دفن ایشان در زرندکهنه امامزاده پنج تن

موضوع قفل شده است