جمع بندی راهنمایی جهت یافتن متن حدیث

تب‌های اولیه

6 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
راهنمایی جهت یافتن متن حدیث

با سلام و احترام و عرض ارادت خدمت سروران
چندی پیش حدیثی شنیدم با مضمون اینکه مومن چند چیز را باید پنهان کند و بیان نکند که یکی از آنها مال و دارایی بود. حدیث رو هرچه گشتم پیدا نکردم. لطفا متن کامل و ترجمه رو در صورت امکان قرار دهید. با تشکر فراوان. اجرکم عندالله

برچسب: 

با نام و یاد دوست





کارشناس بحث: استاد محسن

بسم الله الرحمن الرحیم

پرسش:
چندی پیش حدیثی شنیدم با مضمون اینکه مومن چند چیز را باید پنهان کند و بیان نکند که یکی از آنها مال و دارایی بود. حدیث رو هرچه گشتم پیدا نکردم. لطفا متن کامل و ترجمه رو در صورت امکان قرار دهید. با تشکر فراوان. اجرکم عندالله

پاسخ:
با سلام و طلب توفیق الهی برای شما و دیگر کاربران گرامی.
شاید مقصود این جمله معروف و مستند به پیامبر صلوات الله و یا امامان سلام الله علیهم اجمعین باشد که فرمودند:"استر ذهبك و ذهابك و مذهبك."(1) یعنی سرمايه،آمد و شد و دين خود را از ديگران مخفی دار!
البته این متن در منابع روایی معروف، به عنوان حدیث نیامده است.
با این حال این توصیه می تواند آموزه ای اخلاقی و مفید باشد که از متن آیات و روایاتی که به انسان سفارش بر حفظ اسرار می کند،استفاده شده باشد.
همان گونه که می دانیم زندگی خصوصی هر انسانی مربوط به خود اوست که به طور طبیعی می بایستی از گوش و چشم دیگران پنهان باشد. و گرنه از آسیب های احتمالی در امان نخواهد بود.
متاسفانه از جمله عادت های زشت برخی از افراد، کنج کاوی و سخن گفتن خصوصا چشم زدن در باره زندگی مردم است.
این نوع رفتار موجب می شود که گاهی نظر یا چشم تاثیر خود را بگذارد و یک زندگی آرام را طوفانی و دست خوش تغییرات منفی بکند.
به همین دلیل لزومی ندارد که انسان اسرار زندگی اش را به دیگران بگوید و گرنه او را وارد حریم زندگی و شریک رازهایش کرده است.
در داستان مربوط به یوسف پیامبر علیه السلام می خوانیم که خواب عجیب خود را نزد پدرش حضرت یعقوب علیه السلام نقل کرد و تعبیرش را جویا شد، حضرت به او فرمود:".. يا بُنَيَّ لا تَقْصُصْ رُؤْياكَ عَلى‏ إِخْوَتِكَ فَيَكيدُوا لَكَ كَيْداً إِنَّ الشَّيْطانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبينٌ"(2)
فرزندم! خواب خود را براى برادرانت بازگو مكن كه براىت نقشه (خطرناكى) مى‏ كشند. چرا كه شيطان، دشمن آشكار انسان است.
درسی که این داستان به ما می دهد این است که باید در تمام احوال زندگی راز دار باشیم به گونه ای که حتی نزدیک ترین شخص به زندگی خود را آگاه نکنیم.
شیخ صدوق آورده است:
هنگامى كه يوسف خواب را ديد و بامداد آن را برای پدرش يعقوب تعريف کرد، بعد از آن يعقوب مغموم و محزون شد و به يوسف گفت: خوابت را بر برادرانت تعريف مكن چون مى ترسم براى تو مكر و حيله ‏اى كنند.اما يوسف خواب را كتمان نكرده بلكه آن را براى برادرانش تعريف کرد.
امام سجاد سلام الله علیه فرمود:
اولين بلايى كه بر يعقوب و اهل بيتش وارد شد، حسدى بود كه برادران يوسف پس از شنیدن خواب بر او کردند.(3)
در ادامه به دو روایت نورانی مربوط به موضوع بحث توجه کنیم:
امام صادق سلام الله علیه در جملاتی معنا دارد فرمود:" سِرُّكَ مِنْ دَمِكَ فَلَا تُجْرِيهِ فِي غَيْرِ أَوْدَاجِك‏"(4)
یعنی اسرار تو هم چون خون تو است كه بايد تنها در عروق خودت جريان يابد.
امام رضا سلام الله علیه نیز به همین مناسبت فرمود:
"لَا يَكُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِناً حَتَّى يَكُونَ فِيهِ ثَلَاثُ خِصَالٍ سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِيِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِيِّهِ فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَكِتْمَانُ سِرِّهِ ... وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِيِّهِ فَمُدَارَاةُ النَّاسِ ... وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِيِّهِ فَالصَّبْرُ فِي الْبَأْسَاءِ وَ الضَّرَّاءِ .."(5)
مؤمن مؤمن نخواهد بود مگر اين كه سه خصلت سنتى از پروردگار، سنتى از پيامبر و سنتى از امام و پيشوا داشته باشد. اما سنت پروردگار كتمان اسرار، سنت پيامبر مدارا با مردم،و سنت امام شكيبايى در برابر ناراحتی ها و مشكلات مى‏ باشد. (البته كتمان سرّ در اين جا بيشتر ناظر به كتمان اسرار ديگران است)
نوشته اند:
از درس هايى كه آیات مربوط به داستان حضرت یوسف می دهد، اهمیت حفظ اسرار است كه گاهى حتى در مقابل برادران نيز بايد عملى شود. هميشه در زندگى انسان اسرارى وجود دارد كه اگر فاش شود، ممكن است آينده او يا جامعه ‏اش را به خطر اندازد. خويشتن دارى در حفظ اسرار يكى از نشانه هاى وسعت روح و قدرت اراده است. چه بسيارند افرادى كه به جهت ضعف در اين باره سرنوشت خويش و يا جامعه ‏اى را به خطر افكنده‏ اند و چه بسيار مشکلات به دلیل ترك حفظ اسرار براى انسان پيش آمده یا می آید.(6)
و السلام علیکم و رحمت الله و بر کاته. اللهم صل علی محمد و آل محمد.
پی نوشت ها:
1.باقری بیدهندی، گنج حكمت يا احاديث منظوم،قم،انتشارات نشر روح،سال 1363 خورشیدی،چاپ اول، ص51
2. سوره یوسف،آیه 5
3.شیخ صدوق،علل الشرایع،ترجمه جواد ذهنى تهرانى،قم،انتشارات مومنین،سال 1380 خورشیدی،چاپ اول، ج‏1، ص 175 با ویرایش اندک.
4.علامه مجلسی محمد باقر،بحار الأنوار،تهران،انتشارات اسلامیه،چاپ مکرر، ج‏75، ص 278
5.شیخ صدوق،کتاب الامالی،لبنان،بیروت،انتشارات اعلمی،سال 1400 قمری،چاپ پنجم،ص 330
6.آیت الله مکارم شیرازی ناصر، تفسير نمونه،تهران،انتشارات اسلامیه،سال 1374 خورشیدی،چاپ اول، ج‏9، ص 319 با ویرایش

امام باقر عليه السلام :
يُحشَرُ العَبدُ يَومَ القِيامَةِ و ما نَدى دَما فيُدفَعُ إلَيهِ شِبهَ المِحجَمَةِ أو فَوقَ ذلكَ ، فيقالُ لَهُ : هذا سَهمُكَ مِن دَمِ فلانٍ ، فيقولُ : يا ربِّ ، إنّكَ لَتَعلَمُ أنَّكَ قَبَضتَني و ما سَفَكتُ دَما ! فيقولُ : بَلى ، سَمِعتَ مِن فلانٍ رِوايَةَ كذا و كذا ، فَرَوَيتَها علَيهِ ، فَنُقِلَت حتّى صارَت إلى فلانٍ الجَبّارِ فَقَتَلَهُ علَيها ، و هذا سَهمُكَ مِن دَمِهِ ! .
روز قيامت، آدمى محشور مى شود و در حالى كه يك قطره خون هم نريخته، به اندازه يك شيشه حجامت يا بيشتر به او خون مى دهند و مى گويند: اين سهم تو از خون فلانى است. عرض مى كند: بار پروردگارا! تو مى دانى كه جانم را ستاندى در حالى كه قطره خونى نريخته بودم. مى فرمايد: درست است، اما از فلانى، چنين و چنان روايتى شنيدى و آن را روايت كردى كه به زيان او تمام شد؛ زيرا آن روايت دهان به دهان گشت تا به فلان ستمگر رسيد و او را به خاطر آن كشت و حالا اين سهم تو از خون اوست.

[="Navy"]

yalda solimani;802654 نوشت:
امام باقر عليه السلام :...

حديث خوبي بود ولي ربطش به موضوع، معلوم نشد.[/]

Hadi99g;802873 نوشت:

حديث خوبي بود ولي ربطش به موضوع، معلوم نشد.

با سلام

در احاديث اسلامى دربارۀ رازدارى و ترك افشاى سرّ تعبيرات گوناگونى ديده مى‌شود كه نشان دهنده اهتمام اسلام به اين موضوع است تا آنجا كه اسرار ديگران به منزله امانتهاى آنها شمرده شده و افشاى سرّ به عنوان خيانت در امانت است.در حديثى از رسول خدا(ص) مى خوانيم: «هنگامى كه شخصى سخنى با ديگرى مى‌گويد سپس به اطراف خود نگاه مى‌كند (كه ديگرى آن را نشنود) آن بمنزلۀ امانت است. (افشاء اين سرّ همچون خيانت در امانت است) در نتيجه تمام رواياتي كه در نكوهش خيانت آمده شامل آن هم مي‌شود.

موضوع قفل شده است