دو حدیث برای یک عمر سلامتی

تب‌های اولیه

6 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
دو حدیث برای یک عمر سلامتی

[="Indigo"]


[/]

حدیث اول: « امیرمؤمنان علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) به فرزند خود حسن (ع) فرمود:
« پسرم! آیا تو را چهار نکته نیاموزم که به کمک آنها از طب، بی‌نیاز شوی؟ »
گفت: چرا، ای امیرمؤمنان!
فرمود : « بر سفره نمی‌نشینی، مگر آن هنگام که گرسنه‌ای؛ و از سفره بر نمی‌خیزی، مگر در آن حال که هنوز، میل خوردن داری؛ خوب بجو؛ و به گاه خفتن، خودت را بر خلا (دستشویی) عرضه کن. اگر این چهار نکته را به کار بستی، از طب، بی‌نیاز شوی » .

دانش نامه احادیث پزشکی،جلد۱، ص۸۹

حال این چهار نکته را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم:

۱) فقط زمانی باید غذا خورده شود که گرسنه شده ایم

بدن انسان از دستگاه های مختلف تشکیل شده است، مانند دستگاه گوارش، دستگاه دفعی و دستگاه عصبی، و هر کدام از این دستگاه ها قسمت های مختلفی دارد؛ اگر قبل از زمانی که گرسنه شویم غذا بخوریم یا اینکه در طول روز مدام مشغول خوردن باشیم، اولاً دستگاه گوارش و دستگاه دفعی را وادار به تلاش بسیار می کنیم و فشار زیادی به روده ها، معده، کبد، کلیه ها و … وارد می شود وثانیاً به بدن فرصت نمی دهیم به و وظایف خود را نسبت به دیگر نقاط بدن به خوبی بپردازد، وبرای مثال ممکن است افراد پرخور حتی از لحاظ ذهنی یا جنسی هم دچار مشکلات بسیار شوند.

۲) قبل از اینکه کاملاً سیرشویم باید دست از غذا برداریم

باید طوری غذا خورد که مقداری از معده خالی بماند تا عمل تجزیه‌ی مکانیکی غذا به راحتی صورت گیرد. وقتی بیش از حد غذا بخوریم چند دقیقه بیشتر لذت خوردنِ خوراکی‌ها را کسب کرده‌ایم ولی سؤال اینجاست که آیا چند دقیقه لذت بیشتر به چند ساعت در سختی افتادن معده و بدن می‌ارزد؟!

۳)غذا خوب جویده شود

دندان ها به طور قابل تحسینی برای عمل جویدن آفریده شده اند. دندان های قدامی (دندان های نیش) تامین کننده ی عمل قطع کنندگی قوی و دندان های خلفی

(دندان های آسیا) تامین کننده ی یک عمل خرد کننده یا آسیا کننده هستند. در صورتی که همه ی عضلات فک با یکدیگر عمل کنند می توانند دندان های نیش را با

نیرویی برابر با ۲۵ کیلوگرم و دندان های آسیا را با نیرویی برابر با ۹۰ کیلوگرم روی یکدیگر فشار دهند. جویدن غذا برای هضم همه ی غذاها مهم است امّا جویدن میوه

جات و سبزیجات خام اهمیّت زیاد دارد زیرا این مواد دارای غشاهای سلولزی غیرقابل هضم در اطراف قسمت های مغذی خود هستند که باید پاره شوند تا مواد غذایی

بتوانند مورد استفاده قرار گیرند. دلیل دیگر اهمیت جویدن این است که، چون آنزیم های گوارشی فقط روی سطح ذرات غذایی عمل می کنند لذا سرعت هضم بستگی

مطلق به مساحت کل سطحی دارد که در معرض ترشحات روده قرار می گیرد. علاوه بر آن خرد کردن غذا به ذرات بسیار ریز از خراشیدگی لوله گوارش جلوگیری کرده و

سهولت تخلیه ی غذا از معده به داخل روده ی باریک و سپس به داخل قسمت های بعدی روده افزایش می دهد. فیزیولوژی پزشکی گایتون، جلد۲، ص۱۲۲۱و ۱۲۲۲

«دکتر نومان و دکتر سالوو در نقاط مختلف جهان به نقص پرداختند تا علت سلامت بودن کارگران و اسیران فرعون و پوسیدگی و فساد دندانهای فرعون و به همین نحو

سبب بی عیبی دندان طبقات پائین و معیوبی بودن دندانهای متمکنین را پیدا کنند و بدین نتیجه رسیدند که داشتن دندان سالم به علت خوردن غذاهای سفت و سخت و

خوب جویدن آنها، و فساد دندانها به سبب خوردن اغذیه نرم است یعنی دندانها برای جویدن و جویدن برای دندانها خلق شده اند روزانه ۱۵۰۰-۱۰۰۰ گرم بزاق ترشح می

شود». اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، جلد ۳ ص ۲۷۱٫

” البته منظور از غذاهای سفت و سخت غذاهای جامد است نه آنچه باعث آسیب دیدن به دندان می شود. ”

لازم به ذکر است خوردن غذاهایی که زیاد نیاز به جویدن ندارد مانند سوپ، باعث می شود بزاق دهان آنگونه که باید با آنها مخلوط نشود و درنتیجه برای معده ایجاد مشکل

کند ولی این عادت اشتباه که باید قبل از غذاخوردن سوپ خورده شود در میان عده ای رواج دارد.

خوب است، چند بار موقع غذا خوردن زمان بگیریم و ببینیم در چند دقیقه غذایمان را می‌خوریم، سپس سعی کنیم کم کم زمان نشستن بر سفره و غذا خوردن را زیادتر

کنیم تا به حد مناسبی برسیم؛ و غذا را وقتی از دهان راهی معده کنیم که دیگر با جویدن کوچک‌تر نمی‌شود .

ترشحات غدد بزاقی شامل مواد بسیار مفیدی است که داروی معده و موجب هضم غذا و ضدعفونی کردن فضای دهان است. موادی که سیستم غدد بزاقی ترشح می کنند، عبارتند از:

آنزیم پتیالین، موسین و مادۀ ضد عفونی کننده به نام لیزوزیم.

پتیالین: آنزیمی است که در اثر خوب جویدن غذا به مقدار کافی ترشح می شود و مواد نشاسته ای را هضم می کند. عموماً غذاهای نشاسته ای باید بیشتر در دهان جویده شوند و در دهان هضم شوند.

موسین: مادۀ لزج یا لعابی است که توسط غدد بزاقی، زیرفکی، و زیرزبانی ترشح می شود و غذا را لزج کرده تا به راحتی از مری عبور کند. این ماده علاوه بر این، جدارۀ داخلی معده را موسین اندود یا لعاب اندود می کند تا اسید معده به جدار آن نفوذ نکند و مقاومت معده نسبت به اسید را افزایش دهد؛ زیرا اسید معده، یعنی اسید کلریدریک بسیار قوی است و موسین با این اسید مقابله می کند.

لیزوزیم: این مادۀ ضد عفونی کننده موجب هضم پروتئین های غشای باکتری ها در دهان می شود.

به نقل از ۱۵ روز تا سلامتی ص۲۴۹و۲۵۰

[="Indigo"]۴) قبل از خواب اجابت مزاج صورت گیرد

اگر قبل از خواب اجابت مزاج صورت نگیرد و شخص هفت تا هشت ساعت به خواب رود، موجب بروز عوارض و بیماری هایی می شود که به برخی از آن ها اشاره می شود:

- مدت زمان زیادی غذا در روده می ماند و دچار گندیدگی می شود.

- بر اثر زیاد ماندن مواد زائد در روده، رطوبت آن بیش از حد جذب می گردد و یبوست ایجاد می گردد.

- در اثر یبوست ، مواد سمی موجود در روده بزرگ؛ از قبیل پتومائین و گازهایی نظیر اندل، اسکاتل، فنل و امثال آن دوباره جذب و وارد خون می شود و موجب اختلال در سیستم عصبی و ایجاد بوی بد دهان می گردد.

- با ورود عفونت جذب شده ی روده به خون و کلیه ها و سایر اندام هایی که خون در آن ها جریان دارد، بدن دچار مسمومیت می شود.

- چنین افرادی عموما دچار خواب های آشفته و کابوس می شوند. .

به نقل از پانزده روز تا سلامتی

[="Indigo"] [=arial]حدیث دوّم: « امام رضا (ع): هرگاه چیزی خوردی، به پشت دراز بکش و پای راست خود را روی پای چپ بگذار » .

دانش‌نامه احادیث پزشکی، جلد ۲، ص ۹۵

« پس از غذا بهتر است استراحتی چنین کرد که دراز کشید و پای راست را بر پای چپ نهاد تا پهلوی چپ شل شود و معده در وضعی مناسب و استراحت قرار گیرد و بهتر بتواند انجام وظیفه هضمی خود را شروع نماید بعلاوه قلب در اینحال تلمبه‌ای نخواهد بود که متحمل سنگینی خونی شود که باید بطور عمودی پای تا سر را مشروب سازد بلکه در حال درازکش باید خون را بطول و عرض برساند نه بارتفاع و لذا علاوه بر استراحت قلب، قلب از برگشت بیشتر خون از مغز به معده (در حال ایستادن) در این حال (درازکش) کمتر مغز از خون خالی شده و رنج خواهد کشید »

اولین دانشگاه وآخرین پیامبر، جلد ۳ص ۲۹۹