جمع بندی رنگ حجاب من ، چه رنگی باشد؟

تب‌های اولیه

3 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
رنگ حجاب من ، چه رنگی باشد؟

با سلام
بنده خانمی حدودا 25 ساله هستم
به نظر می رسد رنگ مشکی روحیه زنان را تخریب می کند ولی رنگ های روشن نشاط و شادی را افزایش می دهند؛ آیا این مطلب درست است؟
از طرفی دیگر رنگ های روشن با نوع حجاب من سازگار نیست و با وجود چادر خیلی به چشم می ایند
رنگ های تیره هم که گفته شده باعث خراب شدن روحیه میشه، به نظر شما چه رنگ هایی رو انتخاب کنم؟
سؤالم این هست که به لحاظ روانشناختی چه رنگ هایی برای حجاب مناسب است؟

width: 700 align: center

[TD="align: center"]با نام و یاد دوست

[/TD]

[TD="align: center"][/TD]


کارشناس بحث: استاد صابر

[TD][/TD]

سؤال:

بنده خانمی حدودا 25 ساله هستم
به نظر می رسد رنگ مشکی روحیه زنان را تخریب می کند ولی رنگ های روشن نشاط و شادی را افزایش می دهند؛ آیا این مطلب درست است؟
از طرفی دیگر رنگ های روشن با نوع حجاب من سازگار نیست و با وجود چادر خیلی به چشم می ایند
رنگ های تیره هم که گفته شده باعث خراب شدن روحیه میشه، به نظر شما چه رنگ هایی رو انتخاب کنم؟
سؤالم این هست که به لحاظ روانشناختی چه رنگ هایی برای حجاب مناسب است؟

پاسخ:

خواهر گرامی!
پوشش زن رنگ خاصّي ندارد و الان هم در ميان مسلمان‏هايي كه مقيد به حجاب هستند در بلاد مختلف، رنگ‏ هاي مختلفي معمول شده است؛ ولي شك نيست پوشش زن بايد طوري باشد كه رنگ آن مايه تحريك ديگران نشود و همان طور كه مردان غالباً در لباس‏ها و پوشش خود رنگ‏هاي سنگين انتخاب و از رنگ‏هاي جلف پرهيز مي‏كنند و آن را به بچه ‏ها واگذار مي‏كنند، زنان هم در صحنه اجتماع كه ظاهر مي‏ شوند، بايد مثل مردان از رنگ ‏هاي سنگين استفاده كنند كه منشأ مفاسد نشود. برخى از رنگ ‏ها ديدگان را خيره مى‏ سازد و باعث جلب توجه مى‏ شود و علماى دين هر چند نسبت به اصل رنگ لباس‏ ها، تأكيد چندانى ندارند؛ ولى بر اين مسأله پاى مى ‏فشارند كه لباس نبايد موجب جلب توجه شود و عواقب سوئى داشته باشد.

از اين رو در طول تاريخ، زنان مسلمان به ميل خود، لباس مشكى را براى حجاب برگزيدند و بدين وسيله احساس امنيت و مصونيت بيشترى مى‏كردند. اين سنت حسنه، مورد نظر و پذيرش پيامبر(صلی الله علیه و آله) و امامان (علیهم السلام) نيز قرار گرفت. گفتنى است كه عبا و چادر مشكى جزء لباس‏هاى مكروه به شمار نمى‏رود و از آن مستثنا شده است. بنابراين آنچه براي خانم ها واجب است رعايت حجاب كامل است و رنگ لباس اگر مهيج و موجب جلب نظر نامحرم نشود اشكال ندارد و تشخيص آن به عهده شخص و عرف جامعه است.

در روان‏شناسی رنگ‏ ها می ‏خوانیم که رنگ سیاه نمایان‏گر مرز مطلق است.(۱) لذا کسی که رنگ سیاه می‏پوشد، می‏خواهد نشان دهد که مرزی را ایجاد کرده است. اما این که این مرز برای چیست، در موقعیت‏ های مختلف ممکن، است متفاوت باشد. گاه لباس سیاه را در ماتم و عزا می‏ پوشند، برای آن که نشان دهند بین آن‏ها و عزیزشان فاصله افتاده و مرز زندگی آن‏ها را از هم جداکرده است و یا برای آن که نشان دهند که در حریم خانه و خانواده‏ ی آن‏ها حادثه‏ ای رخ داده است که انجام برخی از کارهای معمولی که سایر خانواده ‏ها انجام می‏ دهند، برای آنان میسر نیست.

اما گاهی هم سیاه می‏ پوشند، نه برای عزا و ماتم بلکه برای مشخص کردن مرزها و حریم‏ های اجتماعی و حجاب یک خانم مسلمان با چادر سیاه از این دسته است.

وقتی که خانمی چادر مشکی به سر می‏ کند و با وقار و متانت تمام قدم به عرصه‏ ی اجتماع می ‏گذارد، با این نحوه‏ ی پوشش می‏ خواهد نشان دهد که هرکسی حق ندارد به این حریم پاک، مقدس و خصوصی وارد شود. این حریم، حریم حرمت، حیا و احترام است، نه جای هرزگی، آلودگی و هوس بازی. در واقع او با حجاب مشکی و چادر سیاه، بین خود و مردان نامحرم مرزی عاقلانه ایجاد می‏ کند، او با این سیاهی ظاهری اما ریشه دار در درون خود می‏خواهد نگاه تیز و برنده‏ ی هرزگی و ابتذال را بشکند و نگذارد در حریم عفاف، پاکی و نجابت او نامحرمی وارد شود و حرمت او را از بین ببرد. لذا چادر مشکی به منزله ‏ی حرمت و احترام است. مرز ادب، کرامت، حیا و عفت است. مرز آداب است و نشان می ‏دهد که در این محدوده باید حریم را نگه داشت و به صاحب حرم بادیده‏ ی احترام و ادب نگریست.

از نظر روانی نیز وقتی انسان پارچه‏ی سیاهی را می‏بیند، دیگر چندان رغبتی به نگاه کردن پیدا نمی ‏کند و خود به خود نظر را بر می‏ گرداند. نگاه به رنگ ‏های روشن چشم را باز و رغبت مشاهده و تمرکز بر دیدن را دوچندان می‏ کند، به عبارت دیگر از دیدگاه روان‏شناسی رنگ ‏ها، نگاه به رنگ ‏های تیره، به ویژه رنگ سیاه که بی رنگی مطلق است، تقریبا تمام رغبت‏ ها را از بین می‏ برد.

روان شناسان امروز می‏ گوید: «سیاه به معنای «نه‏» بوده و نقطه ‏ی مقابل «بله‏» یعنی سفید است‏» (۲) با این نگاه باید گفت: آن کس که در مقابل نامحرم سیاه می‏پوشد، در واقع می‏ خواهد به او «نه‏» بگوید و آن کسی که رنگ جذاب می‏ پوشد، در واقع خواسته یا ناخواسته خود را در معرض نگاه ‏های هرزه و آلوده قرار می‏ دهد و وسیله ‏ی آلودگی و انحراف خود و جامعه را فراهم می‏ کند.

در روان‏شناسی رنگ‏ ها می‏ خوانیم که «سفید به صفحه ‏ی خالی می‏ ماند که داستان را باید روی آن نوشت، ولی سیاه نقطه پایانی است که در فراسوی آن هیچ چیز وجود ندارد»(۳) بنابراین زنی که در برابر نامحرم و در بیرون از خانه لباس سفید و رنگارنگ می‏پوشد، از ایمنی کم‏تری برخوردار است، ولی زنی که چادر سیاه می‏پوشد، حداکثر ایمنی را برای خود ایجاد کرده است و نشان می ‏دهد که این‏جا نقطه‏ ی پایان نگاه ‏های نامحرمان است و در فراسوی این حجاب، جایی برای نفوذ نگاه ‏ها و نیت‏ های ناپاک نیست.

نکته پایانی اینکه نباید غفلت کرد که زنان در منزل و به دور از چشم اجنبی و مخصوصا در مقابل همسرانشان نه تنها نباید از رنگ های مشکی یا تیره استفاده کنند بلکه باید از رنگ ها مفرح و جذاب بهره برده و بدین طریق همسرشان را نسبت به خودشان جذب نمایند.

------------------------------------------------

پی نوشت:
1. ماکس لوشر، روانشناسی رنگ ها، ترجمه ویدا ابی زاده، 1392.
2و3. همان.

موضوع قفل شده است