جمع بندی فرار از نفس اماره

تب‌های اولیه

6 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
فرار از نفس اماره

[="DarkGreen"]سلام .
دوستای اسک دینی من ، شما وقتی که نفس اماره تون ، شما را به رفتن به سمت گناه فرمان می دهد ، با چه روشی از اون پیروی نمی کنید ؟
امیدوارم که متوجه شده باشید .
[/]

با نام الله



کارشناس بحث: استاد نسیم رحمت

به نام خالق بي همتا
با سلام و عرض ادب؛
انسان در طول دوران تكليف خود، حتى شايد مدتى قبل از آن، تا هنگام مرگ، تحت تأثير نفس اماره که هواى نفس و اميال شهواني است، قرار مى‏ گيرد. تنها امري كه مي تواند انسان را در رهايي از آفات نفس اماره برهاند، توفيق الهي است. از اين رو قرآن تنها راه نجات را عنايت الهي معرفي مي كند:
إِنَّ النَّفْسَ لأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلاَّ مَا رَحِمَ رَبِّی؛(1) نفس [ سرکش ] بسیار به بدی ها امر می کند؛ _ از شرش در امام نيستم _ مگر آنچه را پروردگارم رحم کند.
آري، عامل اصلي بدبختي آدمي پيروي نفس اماره است و اگر انسان بخواهد از آن دوري کند و از اين سمّ مهلک نجات يابد، رعايت نکات زير ضروري است :
1- خداباوري و توجه کامل به اين که خداوند در همه حالات آگاه و ناظر بر اعمال ما است و حتي بر خطورات قلبي ما (در دل مي گذرد) احاطه دارد و از آن ها هم با خبر است. علي(ع) فرمود:
«خدا را در همه جا ياد کنيد، زيرا در همه جا با شما است». (2)
اگر انسان چنين يقيني داشته باشد، خجالت مي کشد گناه کند و از دستورهاي خالقش سرپيچي نمايد. براي اين که انسان به چنين توجهي موفق شود، هميشه به ياد خدا بودن بسيار سودمند است.
2- تصميم جدي و قاطع بر گناه نکردن؛ تا انسان عزم راسخ بر ترک گناه نداشته باشد، چندان توفيقي در عدم ارتکاب گناه به دست نمي آورد.
3- باور کردن اين که شيطان و نفس امّاره، دشمن انسانند؛ وقتي انسان يقين پيدا کرد که اينان دشمن اويند، به حرف آنان گوش نداده و گناه نمي کند. قرآن مي فرمايد: «اي بني آدم، آيا با شما پيمان نبسته بودم که شيطان را نپرستيد که او دشمن آشکار شما است؟!»(3)
4- علماى اخلاق براى مبارزه با تمايلات و هواهاى نفسانى و غلبه بر آن، راه هاى مختلفى را پيشنهادکرده اند از جمله: مراقبه و محاسبه ؛
مراقبه آن است که فرد در تمام احوال مراقب و نگران خود باشد، مبادا دراثر غفلت عهدى را که با خدا بسته بشکند.
محاسبه آن است كه فرد ساعتى را براى محاسبه و بازنگرى در اعمال روزانه در نظر مى گيرد، تا بنگرند در طول شبانه روز چند کار مثبت و چند کار منفى انجام داده اند.
آيا کارهاى مثبت بيش تر است يا کارهاى منفى؟ نگاه کنند که روز گذشته با امروز يکى است يا تفاوت دارد؟ اگر تفاوت دارد، جنبه ي خيرش بيش تر بوده يا شرش ؟
کسى که خواهان رشد و تکامل معنوى است، بايد مراقب اعمال خود باشد و هر روزخودش را محاسبه کند تا نقايص و کاستى هاى خود را جبران و نقاط قوتش را تقويت کند.
5- تفکر در عواقب زيان بار گناه: اگر انسان توجه کامل داشته باشد که معصيت افزون بر آثار سوء دنيوي، چه عذاب هاي غير قابل تحمل اُخروي به دنبال دارد، مطمئناً از گناه دوري مي جويد.

پي نوشت ها:
1. يوسف (13) آية 53.
2. احسان بخش، صادق ، آثار الصادقين، روابط عمومي ستاد نماز جمعه گيلان، چاپ اول ، 1368 ه ش، ج 6، ص 295، شمارة 8567.
3. يس (36) آية 60.

من خودم از منحرف کردن فکر استفاده میکنم
زمانی که احساس میکنم نفس اماره میخواد مرا به گناه ترغیب کند
فوری دست به کار میشم و ذهن خودم رو میکشم به موضوعات دیگر
مثلا
1.ذهنم رو میکشم به سمت موضوعات علمی که بهش علاقه دارم
2.تمرکز میکنم و در خیال خود به جاهای مختلف سفر میکنم
3.شمارش اعداد هم نمیذاره ذهن منحرف بشه
زمانی که نفس اماره یام هست یه کم کنترلش سخت هست اما وقتی که
رام شد دیگه افسارش دست خود انسان میوفته

[="DarkGreen"]من خودم از نفس اماره مرخصی میگیرم . بهش میگم بیا و یه امروز دست از سر من بردار تا آسوده به کارهام برسم . تاثیر فوق العاده ای داره . امتحان کنید .
در این جور مواقع سعی می کنم که نفس اماره را تصور کنم و باهاش روبه رو شوم و مشکلم را باهاش حل کنم . جواب میده اما نسبتا سخته . یاد که گرفتی راحت میشه .
راستی یادتون باشه که نفس اماره را سرزنش نکنید چون که مثل یک بچه نادان میمونه و اگر ناراحتش کردی ، یه جایی جبران می کنه و از خجالتت در میاد . اگر یه روز گناه کردی ، افسوس نخور . یادت بیار وقتی که داری با یک کودک به آرامی صحبت می کنی و اون چقدر با آرامش به حرفت گوش می کنه . با نفست مثل اون کودک رفتار کن . خیلی موثره .

دوستای اسک دینی من لطفا همه در این بحث شرکت کنید . چطور نفس اماره خودتون را مهار می کنید ؟[/]



سوال:
وقتی که نفس اماره ،به رفتن به سمت گناه فرمان می دهد ،با چه روشی میتوان از پیروی او فرار میکنید ؟

پاسخ:
به نام خالق بي همتا
با سلام و عرض ادب؛
تنها امري كه مي تواند انسان را در رهايي از آفات نفس اماره برهاند، توفيق الهي است. از اين رو قرآن تنها راه نجات را عنايت الهي معرفي مي كند:
إِنَّ النَّفْسَ لأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلاَّ مَا رَحِمَ رَبِّی؛(1) نفس [ سرکش ] بسیار به بدی ها امر می کند؛ _ از شرش در امام نيستم _ مگر آنچه را پروردگارم رحم کند.
بعد از این، فرار از نفس اماره و رهایی از دام های شیطان، منوط به رعایت امور ذیل است:
1- خداباوري و توجه کامل به اين که خداوند در همه حالات آگاه و ناظر بر اعمال و خطورات ذهنی ما است؛(1)
2- تصميم جدي و قاطع بر گناه نکردن و تقویت اراده؛
3- باور کردن اين که شيطان و نفس امّاره، دشمن انسانند؛(3)
4- علماى اخلاق براى مبارزه با تمايلات و هواهاى نفسانى و غلبه بر آن، راه هاى مختلفى را پيشنهادکرده اند از جمله: مراقبه و محاسبه ؛
5- تفکر در عواقب زيان بار گناه؛
6- شناخت گناه؛ چون جهل منشأ بسیارى از لغزش ها است .
7- تقويت ایمان؛ (4)
8- از بین بردن زمینه و مقدمات گناه؛

پي نوشت ها:
1. يوسف (13) آية 53.
2. احسان بخش، صادق ، آثار الصادقين، روابط عمومي ستاد نماز جمعه گيلان، چاپ اول ، 1368 ه ش، ج 6، ص 295، شمارة 8567.
3. يس (36) آية 60.
4. نحل(16)آیه 99.

موضوع قفل شده است