جمع بندی همه چیز درباره امالی ها

تب‌های اولیه

6 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
همه چیز درباره امالی ها

سلام.

1. امالی چیست؟
2. چند امالی شیعه داریم؟
3. امالی ها کی مکتوب میشدند؟
4. آیا سنی ها هم امالی دارند؟
5. فرق یک امالی با کتاب حدیث مثل اصول کافی چیست؟
6. رجحان امالی بر یک کتاب حدیث چه میباشد؟

با نام و یاد دوست


کارشناس بحث: استاد محسن

dfffd;449022 نوشت:
سلام.

1. امالی چیست؟
2. چند امالی شیعه داریم؟
3. امالی ها کی مکتوب میشدند؟
4. آیا سنی ها هم امالی دارند؟
5. فرق یک امالی با کتاب حدیث مثل اصول کافی چیست؟
6. رجحان امالی بر یک کتاب حدیث چه میباشد؟


به نام خدا:
درپاسخ به پرسش های اول تا چهارم این گونه بیان می کنیم:
در کتاب های لغت از جمله کتاب دهخدا در تعریف "امالی" نوشته شده است:
امالی جمع املاء است و در اصطلاح کتابی را گویند که استاد تقریر کند و شاگردان بنویسند.عالمان و استادان قدیم در محل درس جلوس می کردند و شاگردان در اطراف آنان با قلم و کاغذ می نشستند و آن چه را استادان تقریر(املاء) می کردند می نوشتند.
حاصل این نوشته ها را امالی می گفته اند. این شیوه فقیهان و محدثان و دیگر اهل ادب و علم بوده است. به این ترتیب کتاب های بسیاری در قالب امالی تألیف شده است از جمله آن ها است امالی شیخ صدوق،شیخ مفید، سید مرتضی، شیخ طوسی، که از امالی های بسیار معروف و کاربردی نزد شیعه است و نیز امالی هایی نظیر امالی ابن درید، ابن حاجب، ابن حجر، ابن الشجری، ابن عساکر که بعضا مربوط به نویسندگان اهل تسنن است.
علاوه:
شیوه امالى نویسى از رایج ترین شیوه هاى نقل روایات اهل بیت علیهم السلام در میان علماى اسلام بوده است. خصوصا در آن زمان هایى که امکانات چاپ و نشر کتاب به راحتى این زمان نبوده است. اولین کتاب امالى در تاریخ اسلام منسوب به حضرت رسول خدا صلى الله علیه وآله مى باشد که آن را بر حضرت على علیه السلام املاء فرمودند که بخش هایی از آن توسط شیخ صدوق و از طریق امام جعفر صادق علیه السلام به دست ما رسیده است. اما نسخه اصلى این کتاب در دست امام زمان عجل الله تعالى فرجه مى باشد.
البته برای اطلاع از کتاب هایی که با عنوان امالی نوشته شده است،می توان به کتاب های "کشف الظنون" و نیز "ایضاح المکنون" که نام آن ها فهرست شده رجوع کرد.
و اما پاسخ پرسش پنجم در تفاوت میان امالی و سایر کتاب های روایی که خود نویسنده آن را جمع آوری می کرد،با تعریف امالی معلوم شد.
در پاسخ به سوال ششم می توان بیان کرد:
این گونه کتاب ها از نظر صحت و اعتبار مانند کتاب های روایی مکتوب و مسند است.البته با این شرط که به قدرت حفظ و نگهداری و دقت و امانت استاد،اطمینان کافی حاصل باشد.با این حال علمای بزرگی چون شیخ صدوق و مفید و طوسی رحمت الله علیهم اجمعین، تمام سعی شان بر این بود روایاتی را املاء کنند که از نظر سندی و محتوایی قابل اعتماد تر بوده و این کار را با وسواس خاصی انجام می دادند.

تشکر آیا امالی ها از کدام شاگرد ایشان نشر میشد؟ آیا امکان اشتباه نقل در آن بیشتر از کتب روایی است چون املا کرده اند و شاگردان نوشتند؟ و اینکه خود شیوخ نیز آنرا بررسی میکردند؟

dfffd;450542 نوشت:
تشکر آیا امالی ها از کدام شاگرد ایشان نشر میشد؟ آیا امکان اشتباه نقل در آن بیشتر از کتب روایی است چون املا کرده اند و شاگردان نوشتند؟ و اینکه خود شیوخ نیز آنرا بررسی میکردند؟

به نام خدا
این که مشخص شده باشد امالی هایی که توسط شاگردان مکتوب و سرانجام به دست چه کسی منتشر می شد، یا شیوه انتشار آن چگونه بوده است، معلوم نیست. اما به هر حال سعی بزرگان این بوده چون شخصا به انتخاب روایات با وسواس بسیار اقدام و نیز پس از املاء شاگردان آن را بازبینی می کردند، اشتباه کمتری در آن دیده شود. نکته دیگر این که نباید فرق چندانی بین کتاب های امالی و کتاب های روایی دیگر از نظر اعتبار وجود داشته باشد.و در هر کتاب روایی به شکل مستقل یا در قالب امالی می توان اشکالاتی دید که حل آن به دست کسانی است که در علم شناخت حدیث و نیز رجال تخصص کافی داشته باشند.


بسم الله الرحمن الرحیم:

جمع بندی

پرسش: معنا واعتبار امالی ها
امالی جمع املاء است و در اصطلاح کتابی را گویند که استاد تقریر کند و شاگردان آن را املاء کنند(بنویسند).حاصل این نوشته ها امالی نام می گرفت.علاوه، این شیوه رایج نقل روایات اهل بیت علیهم السلام در میان علماى اسلام بوده است. اولین کتاب امالى در تاریخ اسلام، منسوب به پیامبر صلوات الله علیه است که آن را بر حضرت على علیه السلام املاء فرمود.درعین حال این گونه کتاب ها از نظر صحت و اعتبار، مانند کتاب های روایی مکتوب و مسند است.البته با این شرط که به قدرت حفظ و نگهداری و دقت و امانت استاد،اطمینان کافی حاصل شده باشد.
بزرگان صاحب امالی تمام سعی شان بر این بود روایاتی را بیاورند که از نظر سند و محتوا قابل اعتماد تر بوده و این کار را با وسواس خاصی انجام می دادند.
در ادامه سوالی مطرح می شود که چه کسی متکفل نشر امالی می شد؟ یا چگونه می توان به صحت و اعتبار امالی ها دست یافت؟ آیا استاد امالی های مربوطه را بررسی می کرد؟
پاسخ این است که نمی توان به طور دقیق بیان کرد که امالی ها به دست کدام شاگرد یا به طور مطلق چه کسی منتشر می شده است. ولی سعی براین بوده است که امالی ها به دست استاد باز بینی تا از اشتباهات احتمالی جلوگیری شود.البته از این که چگونه می توان به معتبر بودن یا نبودن روایتی چه در امالی یا دیگر کتاب های روایی دست یافت، پاسخ این است که انسان باید به دانش علم رجال و حدیث شناسی آگاهی کافی داشته باشد تا بتواند در این زمینه نظر دهد، و گرنه ورود در این عرصه، حاصلی نخواهد داشت.

موضوع قفل شده است