سبب چيست ؟ اقسام سبب كدام است ؟

تب‌های اولیه

5 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
سبب چيست ؟ اقسام سبب كدام است ؟

سبب چيست ؟
كلمه" سبب" به معناى وصله و وسيله است . پس معناى ايتاء سبب از هر چيز اين مى‏شود كه از هر چيزى كه معمولا مردم به وسيله آن متوسل به مقاصد مهمزندگى خود مى‏شوند، از قبيل عقل و علم و دين و نيروى جسم و كثرت مال ولشگر و وسعت ملك و حسن تدبير و غير آن .
[=&quot]( تفسير الميزان علامه طباطبايي )[/]
[=&quot]چنانكه : [/]
[=&quot]قال الله تعالي :[/]
[=&quot]إِنَّا مَكَّنَّا لَهُ فِي الْأَرْضِ وَ آتَيْناهُ مِنْ كُلِّ شَيْ‏ءٍ سَبَباً فَأَتْبَعَ سَبَباً.[/]
[=&quot]‌[/][=&quot]( كهف آيه 84 )[/]
ما او را در زمين مکانت داديم و راه رسيدن به هر چيزی را بها و نشان ، داديم .
نظام طبيعى، نظام سبب و مسبّبي است و هر چيزى سببى دارد كه شناخت آن سبب ها ما را در رسيدن به مقاصد و تعالي كمك خواهد كرد ، و از اين روست كه بندگان خدا مي بايست با اين اسباب مادي و معنوي خدادادي اهداف مشروع و حقّ خود را دنبال كنند . منشأ تمام اسباب خداوند مسبب الاسباب است .

اقسام اسباب :
1 – اسباب طبيعيه : اسبابي است كه علم و جهل و اعتقاد و دين و مذهب و نيت اخلاص و قصد قربت هيچكدام به آن ربطي و دخلي ندارد . بدين جهت اختصاص به قوم و ملتي ندارد و همه اهل عالم به ميزان علم و قدرت از آن بهره مي برند و سرّ و حكمت آن بر همگان ظاهر و آشكار است .
مانند :
آتش كه وسيله ايست براي گرم كردن و پختن غذا .
غذا كه وسيله ايست براي سير شدن و رهايي از گرسنگي .
آب كه سببي است براي رفع عطش و تشنگي .
داروهاي گوناگون كه سببي است براي درمان برخي از بيماريهاي شناخته شده .
اتومبيل كه وسيله ايست براي رسيدن به مقصد در زماني كوتاه .
برق و الكتريسيته كه وسيله ايست براي ايجاد روشنايي و فرار از تاريكي .
نوع خواسته هاي بشر يا جلب منفعت است يا دفع ضرر . اگر مقصود او جلب منفعت باشد بايد آن سبب را تحصيل نمايد تا بتواند از آن منفعت و سود ببرد . و اگر منظور او دفع ضرر و زيان باشد بايد سبب ضد آن ضرر را به دست آورد و بكار بندد تا بتواند خود را از زيان و خسران دور نمايد .
در هر دو مورد انسان تناسب و تضاد اين اسباب را با نيازهايش درك مي كند و با اختلاف علميت و آگاهي اي كه افراد بشر نسبت به اين روابط ( اسباب و اهداف ) دارند به هر حال از اين اسباب ماديّه طبيعيّه كمتر و يا بيشتر بهره مي برند .
اقسام اسباب طبيعيه :
الف :
اسباب مركب ، با تركيب چند سبب انسان به هدف و خواسته خود ميرسد مانند تركيب چند عنصر و ماده براي بوجود آوردن دارويي براي درمان مرضي خاص . يا همراهي چندين سبب مادي در ساختن يك عمارت .
ب :
اسباب منفرد ، يك سبب خاص هدف و خواسته بشر را تأمين مي كند مانند : رفع عطش با آب .

كيفيت استفاده از اين اسباب :
الف : استفاده با نيروي كمتر .
ب :
استفاده از نيروي بيشتر .
و گاهي بدون كمك ديگران و گاهي با كمك ديگران امكان استفاده از اين نوع اسباب فراهم ميشود .
مثال براي تفريب ذهن : گاهي انسان يك وزنه اي را با يك انگشت بلند مي كند تا از آن استفاده كند و گاهي با دو دست و يا كمك ديگران .

اين مبحث همچنان ادامه دارد....
و من الله التوفيق

2 – اسباب الهيّه ( دينيّه ) ( اعتقاديّه ) ( ماوراء الطبيعه اي ) ( معنوي ) :
اين نوع اسباب مربوط به اعتقاد و دين و مذهب ابناي بشر است و شرط استفاده و فائده مندي از اين اسباب اعتقاد و اقرار باطني و اعمال ظاهري انسان است . ولي حقيقت اينست كه اين اسباب فقط در خدمت كساني است كه اعتقاد صحيح الهي داشته باشند . اگر چه قاعده لطف الهي شامل همه است و به قول شاعر : گبر و ترسا وظيفه خور داري ، از اين باب پيروان مكاتب الهي نسخ شده نيز از منافع بسيار نازله ي برخي از اين اسباب مانند دعا برخوردار هستند كه قابل كتمان نيست .
در اين نوع اسباب تناسب و تضاد آنها با نتائج و اهداف و تأثير گذاري آن ها بر طبيعت براي همگان متصور و قابل درك و فهم نيست . فقط صاحبان نفوس زكيّه مي توانند به اذن الله بر اين امور آگاهي پيدا كنند .
مانند :
رابطه اعمال عبادي نماز و دعا و زيارت معصوم عليه السلام با جلب رزق و يا دفع بلا و مرض .
رابطه صدقه با صحت و عافيت .
رابطه احسان به والدين و صله ارحام با طول عمر .
رابطه تربت حضرت سيدالشهداء عليه السلام با شفاي مريض .

اقسام اسباب الهيّه :
الف : اسباب مركب : مانند اينكه براي رسيدن به برخي از حاجات شرط حصول ، تركيب دو يا چند سبب عبادي و اعتقادي با هم ديگر است ، مثل : قرآن - نماز – روزه – دعا – طهارت ظاهري ( وضو و غسل ) – قرباني - زيارت – عريضه نويسي - صدقه و غيره در وقت خاص - مكان خاص - كيفيت و آداب و عدد خاص – و يا تكرار و الحاح - تفألات و تطيّرات ... .

ب : اسباب منفرد ، برخي از نيازهاي بشر نيز تنها با استفاده از يكي از اين اسباب بدست مي آيد .

تأثير اين اسباب مشروط است به دو شرط كلي :
1 - قصد تقرب به خداوند ( قربة الي الله ) :
اصل استفاده از اين اسباب قرب حقيقي به خداوند و تحصيل كمال معنوي و آخرتي باشد ، كه اين همان خواسته و فرمان حضرت حق تعالي مي باشد ، ضميمه و فرعش بر آورده شدن حاجات مادي و دنيوي . چنانكه خداوند متعال مي فرمايد :
تريدون عرض الدنيا و الله يريد الاخرة . ( انفال 67 )
شما متاع اين جهانی را میخواهيد و خدا آخرت را میخواهد .

2- تقواي الهي :
چنانكه خداوند در قرآن كريم مي فرمايد : و من یتق الله یجعل له مخرجا و یرزقه من حیث لا یحتسب . ( طلاق 2 و 3 ) .
هر کس تقوا و پرهیزگاری پیشه می کند ( مراعات واجب وحرام الهی در حد علم و در حد قدرت ) خداوند برای او گشایش ایجاد می کند ورزق او را از جایی که گمان نمی کند میدهد .
از اعظم تقوا نيز ولايت پذيري و اطاعت از امام معصوم سلام الله عليه است .

اين مبحث همچنان ادامه دارد ....
و من الله التوفيق

:Sham:

من که منتظرم بعد 2 سال که از آخرین پست این تایپیک میگذره انشالله ادامه پیدا کنه توسط استادان بزرگوار

سلام.
بحث بسیار خوب و مفیدی است.
امیدواریم ادامه پیدا کند.

سلیم;11897 نوشت:
اسباب طبيعيه : اسبابي است كه علم و جهل و اعتقاد و دين و مذهب و نيت اخلاص و قصد قربت هيچكدام به آن ربطي و دخلي ندارد . بدين جهت اختصاص به قوم و ملتي ندارد و همه اهل عالم به ميزان علم و قدرت از آن بهره مي برند و سرّ و حكمت آن بر همگان ظاهر و آشكار است .
سلیم;11898 نوشت:
اسباب الهيّه ( دينيّه ) ( اعتقاديّه ) ( ماوراء الطبيعه اي ) ( معنوي ) : اين نوع اسباب مربوط به اعتقاد و دين و مذهب ابناي بشر است و شرط استفاده و فائده مندي از اين اسباب اعتقاد و اقرار باطني و اعمال ظاهري انسان است . ولي حقيقت اينست كه اين اسباب فقط در خدمت كساني است كه اعتقاد صحيح الهي داشته باشند . اگر چه قاعده لطف الهي شامل همه است و به قول شاعر : گبر و ترسا وظيفه خور داري ، از اين باب پيروان مكاتب الهي نسخ شده نيز از منافع بسيار نازله ي برخي از اين اسباب مانند دعا برخوردار هستند كه قابل كتمان نيست .

سلام
همه اسباب در دار وجود اسباب الهیه هستند . چه اینکه همه اینها هم خلق الهی اند و هم می توانند در مسیر کمال انسانی و تقرب به حق مورد استفاده قرار گیرند .
بهتر است در تحت عنوان اسباب الهیه آنها را به اسباب طبیعی و معنوی تقسیم کنیم تا همان نگاه جهانشمول قرآن را رعایت کرده باشیم
موفق باشید
موضوع قفل شده است