چرا گاهی توی قرآن به جای "من"،"ما" اومده؟

تب‌های اولیه

7 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
چرا گاهی توی قرآن به جای "من"،"ما" اومده؟

سلام.
من چندساله که این سوال توی ذهنمه.که چرا گاهی توی معانی قرآن می خونیم که مثلا نوشته
نیافریدیم آنچه در آسمان ها و زمین است...جز به حق
چرا خدا به جای اینکه بگه من گفته ما؟
یا مثلا چرا بعضی جاها مثلا نوشته تسبیح می کنند برای خدا.
چرا ننوشته تسبیح می کنند برای من؟

بسم الله الرحمان الرحیم
با سلام و تشکر از سوال خوبتان

بکاربردن ضمیر متکلم مع الغیر از جانب خدای متعال ممکن است به جهت یکی از مفاهیم زیر باشد:

1- نسبت دادن فعل به علت مستقیم و غیر مستقیم: مانند خلقت انسان که خدای متعال بدون واسطه، انسان را خلق نکرد بلکه به واسطه فرشته او را خلق نموده است. لذا خلقت انسان با ضمیر(نا) بیان شده است. (وَ لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ وَ نَعْلَمُ ما تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ: " ما انسان را آفريديم و وسوسه ‏هاى نفس او را مى ‏دانيم" )
قابل ذکر است آنچه مختص به خداست و بدون اسباب و وسائل و وسائط می باشد بصورت متكلم وحده می آید: مثل (أَنِ اعْبُدُونِي) (وَ أَنَا رَبُّكُمْ) (إِنِّي أَنَا اللَّهُ) و آنچه با اسباب و وسائط صورت می گیرد متكلم مع الغير می آید مانند:( انا انزلناه)
2- از جهت بیان عظمت و قدرت خدای متعال: مانند ( انا اعطیناک الکوثر)
اما آوردن اسم ظاهر به جای ضمیر که مربوط به علم معانی بیان است به چندین دلیل می تواند باشد:
- اشعار علیت: یعنی بیان علت حکم مانند(وَ ما لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصارٍ ) و براى ستمكاران ياورى نخواهد بود، آوردن اسم ظاهر (ظالمين) به جاى ضمير مشعر به ظلم او و بیان کننده علّت حكم است.
- تاکید: ( وَ ما كانَ اللَّهُ لِيُطْلِعَكُمْ عَلَى الْغَيْبِ وَ لكِنَّ اللَّهَ يَجْتَبِي مِنْ رُسُلِهِ مَنْ يَشاء فآمنوا بالله و ... ) خدای متعال در تمامى اين سه مورد كلمه" اللَّه" را تكرار كرد و اين براى آن بوده كه در امورى كه در آن امور جز خداى تعالى متصف به الوهيت نمى ‏شود، از قبيل مساله:" امتحان"،" اطلاع بر غيب"،" اجتبا و برگزيدن رسل" و" شايستگى اينكه خلق به او ايمان بياورند، نام خدا را برده باشد، و مردم را در اين گونه امور به ياد خدا بيندازد
- تنبیه جهت توضیح بیشتر: (اولئک علی هدی من ربهم و ...)
تعظیم: (الله نور السموات و الارض)
تحقیر و اهانت:(ان المنافقین هم الفاسقون)
و موارد دیگری که در کتاب مختصر المعانی آمده عبارت است از:تبرک جستن به ذکر نام، لذت بردن از ذکر نام،به هول انداختن مخاطب، شاهد آوردن در جریانی، برای اثبات مطلب برای شنونده و ....
موفق باشید:Gol:

niloufar abi;180150 نوشت:
سلام.
من چندساله که این سوال توی ذهنمه.که چرا گاهی توی معانی قرآن می خونیم که مثلا نوشته
نیافریدیم آنچه در آسمان ها و زمین است...جز به حق
چرا خدا به جای اینکه بگه من گفته ما؟
یا مثلا چرا بعضی جاها مثلا نوشته تسبیح می کنند برای خدا.
چرا ننوشته تسبیح می کنند برای من؟

با سلام

سوال شما دو قسمت است
قسمت اول:
ظاهرا منظور شما آیاتی نظیر"وَ ما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَيْنَهُما إِلاَّ بِالْحَقِّ ...(حجر/85) می باشد.
تعابیر جمع در این موارد بخاطر توجه دادن به اسباب و وسائل است(ابی الله ان یجری الامور الا باسبابها)

قسمت دوم:
استعمال اسامی مختلف خداوند در هر جا،متناسب با همان مقام و سخنی است که درباره آن صحبت می شود.مثلا وقتی که سخن از تربیت و پرورش است از اسم رب استفاده می شود.
در موردی که ذکر کردید نیز چون سخن از تسبیح و عبادت است از واژه الله استفاده شده تا ما را به معبود بودن خداوند و اینکه او شایسته عبادت است توجه دهد.چون واژه الله از "اله" به معنای معبود گرفته شده است.

احسنت والله به دوست عزیزم که این سوال را مطرح کرده اند .:Kaf:
با عذر خواهی از کارشناسان محترم و با اجازه ی ایشان میخوام مطلبی رو بگم که از حوصله ی این بحث خارج است چون پیش زمینه ی فوق العاده زیادی میخواد و میترسم دوستان برداشت بد بکنند برای همین فقط میگم بحث فوق العاده عرفانی و مربوط به بحث مفصل نور ولایت است.

سلام .به نظر من همونطور كه جناب رسا فرمودند در برخي از آيات به اسباب و لوازم مورد نياز براي انجام كاري اشاره دارد مثلا وقتي مي گويد انا انزلناه في ليله القدر ، نحن نزلنا الذكر و انا له لحافظون و .... اما وقتي پاي علم ، آفرينش و كارهايي كه مختص مقام ربوبي در ميان باشد از ضمير متكلم وحده استفاده مي كند بعنوان مثال : اني اعلم ما لا تعلمون . اني نفخت من روحي . و اذا سالك عبادي عني ، فاني قريب ، اجيب دعوه الداع اذا دعان و.......

ببخشید من اصلا متوجه اسباب و وسیله و از این چیزا نمیشم.فرض کنید دارید برای بچه ی دبستانی توضیح میدید.اونطوری بگید که منم بفهمم.من حتی توی حرف های شما هم باید کلی فسفر بسوزونم تا بتونم بفهمم چی گفتید.

ببخشید من اصلا متوجه اسباب و وسیله و از این چیزا نمیشم.فرض کنید دارید برای بچه ی دبستانی توضیح میدید.اونطوری بگید که منم بفهمم.من حتی توی حرف های شما هم باید کلی فسفر بسوزونم تا بتونم بفهمم چی گفتید

منظور فرشته ها است. قرآن کلام روح القدس یا روح الامین یا روح است ("انه لقول رسول کریم {19} ذی قوه عند ذی العرش مکین {20} مطاع ثم امین ") که در برخی موارد نقل قول از جانب خدا دارد یا کلام مستقیم الله را آورده است.

موضوع قفل شده است